Toate consiliile raionale din R. Moldova au pagini web, unde ar trebui să publice informațiile de interes public. Reprezentanții autorităților publice locale susțin că fac acest lucru, însă monitorizarea site-urilor a scos la iveală mai multe carențe.
Europa Liberă a analizat, în perioada 10 ianuarie – 10 martie, cum autoritățile publice locale respectă prevederile legale privind transparența decizională. Am navigat pe site-urile consiliilor raionale pentru a vedea dacă autoritățile publică informații despre achizițiile publice, bugete, funcțiile vacante, orarul ședințelor publice și ordinea lor de zi, consultările publice etc.
Principalele observații:
- 15% dintre consiliile raionale nu publică informații despre achizițiile publice;
- Mai mult de jumătate dintre cele 33 de consilii (57,5%) nu informează publicul despre organizarea licitațiilor;
- Una din trei administrații de nivel raional (36,3%) nu are pe site informații legate de elaborarea și executarea bugetului;
- Funcțiile vacante în instituțiile administrațiilor raionale sunt publicate în proporție de aproape 90 la sută (88%);
- 72% dintre consiliile raionale nu au pe site-urile lor un cod de etică al funcționarului public și lista serviciilor sociale existente – 70%;
- Unul din cinci consilii raionale nu publică pe pagina web oficială orarul ședințelor și ordinea de zi a acestora, iar o treime dintre consilii nu informează publicul despre consultările publice sau rezultatul lor;
- 42% dintre consiliile raionale nu plasează pe site rapoartele anuale de activitate.
Am mai depistat că paginile web a cinci consilii raionale (Dondușeni, Călărași, Basarabeasca, Hâncești și Rezina) nu au fost disponibile toată luna ianuarie, deși printr-o hotărâre de Guvern din 2012 cu privire la „paginile oficiale ale autorităților administrației publice în rețeaua Internet”, timpul de suspendare a funcționării paginii web oficiale pentru deservirea tehnică planificată nu trebuie să depășească trei ore pe lună.
De exemplu, ultima postare de pe site-ul consiliului raional Taraclia, pagina în limba română, este din 2022, asta deși, pentru întreținerea acestei pagini web, se alocă anual 1.500 de lei din bugetul raionului.
După această analiză, Europa Liberă a trimis solicitări la toate consiliile raionale și a primit răspunsuri de la 32 din 33. Explicațiile pentru carențele depistate de noi au fost diverse. Unele consilii au spus că nu au angajați calificați, altele - că au avut probleme de ordin tehnic sau chiar că nu au reușit să achite factura pentru internet.
Expertul Viorel Pîrvan de la IDIS „Viitorul”, autorul mai multor studii privind transparența autorităților publice locale din R. Moldova, spune că, în perioada 2016 –2021, media generală de transparență al autorităților publice locale a crescut de la an la an, dar nu a atins niciodată 50%.
Ultimul raport de monitorizare a transparenței, realizat de IDIS „Viitorul” în 2020, arată că media generală de transparență a 31 de raioane monitorizate era de 42,22%. Autorii studiului notau atunci că majoritatea autorităților încearcă să respecte legea privind accesul la informație, deși unele continuă să ignore cerințele legale.
Vasile Pîrvan menționează că, pentru a crește gradul de transparență, e important rolul cetățenilor și funcționarilor publici. Potrivit lui, oamenii trebuie să le ceară autorităților să-și îndeplinească obligațiunile. Cetățenii pot, inclusiv, să se adreseze în instanța de judecată pentru a-și apăra drepturile de avea acces la informații de interes public și de a participa în procesul decizional.
„Un rol important îi revine conducerii autorităților publice locale. Lucrurile se vor schimba spre bine atunci când politicienii și funcționarii publici vor conștientiza necesitatea și utilitatea contribuției și implicării cetățenilor în procesul decizional”, a adăugat expertul.
Cât cheltuiesc consiliile raionale pentru întreținerea site-urilor
Site-urile consiliilor raionale din R. Moldova au fost create între anii 2006 și 2021 din resursele proprii, susțin autoritățile raionale. Acestea sunt administrate, în medie, de câte două persoane.
Pentru întreținerea paginilor lor, consiliile cheltuiesc între 1.000 și 66.000 de lei anual, arată răspunsurile oferite Europei Libere.
Specialistul în tehnologii informaționale, Vitalie Eșanu, a declarat Europei Libere că oricare dintre aceste sume sunt justificate. Diferența se datorează mai multor factori, cum ar fi prezența conținutului video pe site, care necesită cheltuieli mai mari pentru stocare, țara care găzduiește hostingul și cine este furnizorul serviciilor de întreținere a site-ului, ales prin licitație.
„Dacă la licitație aplică mai mulți pretendenți, este ales prețul cel mai mic. Dacă aplică doar unul, este ales acela, indiferent de costurile pe care le implică”, a explicat Eșanu.
Specialistul IT recomandă să fie creat un sistem informațional unic pentru toate consiliile raionale. Astfel, informațiile pentru fiecare dintre ele ar putea fi accesate printr-o interfață și meniuri comune. Acest lucru ar reduce costurile și ar face accesul la informație mai eficient, crede Vitalie Eșanu.
Potrivit studiului Open Budget Index din 2021, R. Moldova se situa pe locul 29 din 120 în ceea privește transparența bugetară. Asta înseamnă că instituțiile statului publicau suficiente informații pentru ca oamenii să poată înțelege mai bine cum sunt cheltuiți banii publici. În schimb, R. Moldova se clasase atunci doar pe locul 53 la capitolul implicarea cetățenilor în luarea deciziilor bugetare.