Cea mai recentă monitorizare la care au participat inspectorii de mediu a avut loc între 15 și 19 august și s-a desfășurat sub egida OSCE și a Biroului de reintegrare.
„Activitatea de producere a articolelor din oțel care se desfășoară la Uzina Metalurgică Moldovenească este o activitate economică cu un potențial impact negativ asupra componentelor de mediu. Printre cei mai importanți poluanți ai aerului sunt dioxidul de azot, monoxidul de azot, particulele în suspensie și funinginea”, a constatat agenția.
### Vezi și... ### Fum negru de la Uzina Metalurgică de la Râbnița | Localnicii se plâng că sunt plini de boli din cauza poluăriiInstituția nu poate însă urmări constant calitatea mediului, în special a aerului din acea zonă, pentru a spune exact cât de tare poluează uzina. Și asta pentru că datele de care dispune sunt prezentate de stațiile de monitorizare din regiunea transnistreană, deținute de instituțiile din stânga Nistrului. Agenția nu are acces acolo și nu poate să știe cât de corecte sunt aceste date.
Pe 23 august, Inspectoratul pentru Protecția Mediului a întocmit un proces-verbal, în baza căruia Agenția de Mediu a refuzat să emită autorizațiile privind gestionarea deșeurilor și de emisie a poluanților în atmosferă, solicitate de uzina metalurgică.
Întreprinderea a fost obligată, printre altele, să creeze o rețea de automonitorizare și înregistrare automată a emisiilor de poluanți în aer, precum și să prelucreze deșeurile prin metode care să nu polueze mediul.
În pofida acestor constatări, Comisia pentru Situații Excepționale a decis să prelungească autorizațiile oferite uzinei de la Râbnița, prin derogare de la legislația ecologică. Autoritățile de la Chișinău au recunoscut că au făcut astfel o concesie Tiraspolului, în schimbul unor beneficii pentru cetățenii de pe malul drept al Nistrului, cum ar fi un preț mai mic la electricitatea livrată de Centrala de la Cuciurgan.
Una din cele mai importante surse de venit pentru regiunea separatistă, uzina metalurgică a cerut pentru prima dată un aviz de mediu guvernului de la Chișinău la începutul anului 2022, pentru a putea importa metale uzate din Uniunea Europeană.