Your browser doesn’t support HTML5
Într-un editorial pentru Ziarul de Gardă, Alina Radu scrie că vara aceasta a apărut o tradiție nouă – „o dată la câteva săptămâni ne vizitează la redacție un polițist în uniformă și ne înaintează câte o scrisoare prin care ne obligă să divulgam sursele”. Ea scrie că de fiecare dată le spune că nu vor divulga sursele nici morți, chiar dacă sursa ar fi ministrul lor, dar ei revin. Autoarea menționează că în câteva zile urmează ședința judiciară după ce Igor Dodon a acționat în judecată ziarul pentru un articol despre o vacanță a sa, despre care el însuși spune că nu mai ține minte cine i-a plătit-o. „Straniu e că polițiștii în negru cu măști nu merg la el să-i ceară divulgarea surselor de finanțare. Nici la redacție nu vin să spună că vor să știe mai mult despre istoria cu kuliok-ul despre care s-a scris atât de mult”, conchide Alina Radu.
Ce nu-i în regulă cu condamnarea secretă a lui Botnari? – la această întrebare se răspunde într-o analiză SIC.md. În material se scrie că marți, procurorul general Alexandr Stoianoglo a anunțat pe neașteptate, în cadrul unei emisiuni TV, că fostul șef SIS, Vasile Botnari, a fost deja condamnat în dosarul răpirii celor șapte profesori turci încă o lună în urmă. Stoianoglo a explicat tăcerea procuraturii prin secretizarea sentinței, se menționează în text. „Răpirea și deportarea celor șapte profesori este unul din cele mai criminale și rușinoase momente din istoria Republicii Moldova. După schimbarea puterii și a conducerii procuraturii ni s-a promis dreptate și adevăr. Nu am primit niciuna”, se scrie în articol. Alexandr Stoianoglo s-a văicărit de nenumărate ori că, în alte investigații, sunt judecători și procurori care îi pun piedici, se subliniază în text. „Însă, în acest caz, domnul Stoianoglo a acționat în perfectă armonie cu sistemul pe care îl critică, mușamalizând cu bună știință dosarul deportării celor șapte profesori”, conchide SIC.md.
Într-un editorial pentru Gazeta de Chișinău, Veaceslav Negruța scrie că în iulie, în doar câteva ore, a fost promovată rapid o inițiativă care venea cu modificări și interpretări la câteva legi, dar în special la Legea combaterii spălării banilor și finanțării terorismului. Ulterior, această inițiativă, fără un autor real care să-și asume respectiva „creație”, a fost calificată drept o „bombă sub eforturile de recuperare a miliardului” și „salvare pentru afaceriștii implicați în fraude”, scrie Negruța. „Ar fi bine dacă CNA ne-ar răspunde cine și cum a reușit să coordoneze promovarea în doar câteva ore a acestei scheme în guvern, comisii și parlament” înaintea ședinței plenare, se conchide în articol.
O companie afiliată lui Vladimir Plahotniuc a fost sancționată cu o amendă de 1,85 de milioane de lei, scrie portalul Mold-Street. Consiliul Concurenței a constatat că firma Casa Media Corp SRL a admis mai multe acțiuni care au creat dezavantaje concurențiale pentru unele posturi de televiziune și furnizori de publicitate. Reclamanții au indicat că două companii de publicitate – Casa Media Corp SRL și Exclusiv Sales House SRL – controlate direct sau indirect de peroane afiliate lui Vlad Plahotniuc și Igor Dodon, oferă reduceri suplimentare de până la 44% clienților care plasează publicitate exclusiv prin intermediul lor. Ca urmare, a investigației, Consiliul Concurenței a constatat că doar Casa Media a admis mai multe acțiuni care au creat dezavantaje concurențiale pentru unele posturi de televiziune și furnizori de publicitate.
„În cazul vaccinurilor contra coronavirusului deja se vede o segmentare geopolitică clară”, scrie Vladislav Bordeianu, într-un articol pentru Noi.md. El menționează că cel care primul va obține vaccinul, va avea puterea care îi va permite să influențeze politica mondială, iar unele țări au și văzut în aceasta propria șansă. Bordeianu scrie că orientarea țării în ceea ce privește vaccinarea va depinde în mare măsură de rezultatele alegerilor prezidențiale din noiembrie.