TV8 îl citează într-o ştire pe fostul ambasador la ONU, Vlad Lupan, care într-un comentariu pe blogul său referitoare la rezoluția R. Moldova privind retragerea trupelor ruse din regiunea transnistreană ce ar urma să fie examinată aşa cum a anunţat diplomaţia moldoveană pe 22 iunie, afirmă că aceasta ar conţine „concesii unilaterale în favoarea Rusiei”. Lupan critică documentul, pe care afirmă că l-a văzut, pentru trei lucruri: în rezoluție se spune despre trupe străine, nu rusești; rezoluția nu prevede și retragerea așa-numitului „contingent de menținere a păcii” şi nici nu cere înlocuirea forţelor ruseşti de menţinere a păcii cu o misiune internaţională; rezoluţia nu indică un termne limită până când aceste trupe ar trebui retrase. „Astfel, Kremlinul poate pretinde din nou că toate cele trei componente ale armatei lor se încadrează în Acordul din 1992, deoarece efectuează operațiuni de menținere a păcii în mod rotativ și, prin urmare, nu pot fi retrase”, susține fostul ambasador la ONU. Lupan a pregătit o serie de sugestii pentru schimbarea textului declarației, precizând că raționamentul electoral din partea Moldovei în această rezoluție ar trebui să fie mai mic. „Alegerile vin și pleacă; viitorul țării este ceea ce trebuie luat în considerare”.
Your browser doesn’t support HTML5
Într-o polemică cu Lupan pe FaceBook, George Saghin, un consilier al speakerului Candu răspunde astfel criticilor celui care acuză guvernarea de concesii în faţa Rusiei: „dacă leaderii PD își doreau „apropierea de Rusia”, o puteau face din 2009, 2010, 2013, 2015, 2016 -2018. Acțiunile lor demonstrează însă contrariul: când erau 10 deputați „cumpărați” de Platon în Parlament ca sa nu voteze Acordul de Asociere RM - UE, Plahotniuc a făcut votul declarativ la tribuna Parlamentului și a asigurat 54 de voturi Pro (necesare 51)…”, a scris consilierul într-un comentariu la criticile fostului ambasador, pe care Saghin îl crede „perfid” şi „încurcat” în propriile povesti.
Unimedia.info publică într-o ştire reacţia Ministerului rus de Externe la înregistrarea la ONU a rezoluției Moldovei de retragere a trupelor străine de pe teritoriul țării: „Nu este nimic mai contraproductiv și provocator”, a declarat Secretarul de Stat din cadrul Ministerului de Externe al Rusiei, Grigori Carasin. O rezoluţie care împiedică rezolvarea conflictului transnistrean, mai crede Carasin, citat de Interfax, pentru că „acutizează emoțiile și împiedică buna desfășurare a procesului de soluționare a problemei transnistrene".
Într-un interviu pentru ProTV, Silvia Radu, care a luptat pentru funcţia de primar de Chişinău, dar nu a trecut de primul tur, sugerează că eşecul său ar avea la bază susţinerea PD. Orice susținere din partea PD e anti-susținere, afirmă ea. „Cred că Partidul Democrat a făcut tot posibilul ca Năstase să ajungă primar”, a declarant Radu, „nu pentru a-l face mare politician pe domnul Năstase, ci pentru a-l face vulnerabil opiniilor publice și pentru a pregăti alegerile din toamna", a mai menționat Silvia Radu.
Ceva nu se leagă în „strategia de recuperare” a miliardului, scrie Nicolae Negru în ziarulnational.md. După ce au stabilit că trebuie să recupereze în folosul statului 13,34 de miliarde de lei, cât constituie „valoarea hârtiilor de valoare de stat pentru acoperirii creditelor de urgență”, autorităţile își diminuează efortul cu 2,614 miliarde de lei, care, se speră, urmează să fie obținute în procesul lichidării BEM, BS și UB. Conform acestei logici, dacă băncile respective nu erau lichidate, 2,614 miliarde de lei furate din rezervele BNM aveau să rămână în buzunarul hoților, observă Negru. Impresia lui e că Procuratura Anticorupție aplică niște stratageme pentru a diminua cât mai mult „contribuția” frauduloasă a lui Șor, îl prezintă ca un tâlhar „altruist”, care a furat în beneficiul altora. Și judecătorii sunt în mod uimitor mai blânzi cu el. Dar cine e responsabil de faptul că creditele neperformante au fost folosite pentru acoperirea depozitelor și plasamentelor care nu erau garantate prin hotărârile Guvernului din 11 noiembrie 2014 și 26 martie 2015 (depozitele persoanelor afiliate băncilor și plasamentele altor bănci la BEM, BS și UB)? De ce BNM nu a instituit administrarea specială nu înainte, ci după acordarea primei tranșe de 9,4 miliarde lei a creditului garantat de Guvern? De ce principalele instituții de protecție a bunului public și a securității statului - CNA, Procuratura Generală, SIS, MAI nu au intervenit pentru a stopa furtul miliardului? Atâta timp cât nu se răspunde la aceste întrebări, furtul miliardului se poate repeta, mai scrie autorul.
Cum Dorin Chirtoacă poate salva Partidul Liberal, explică Dumitru Spătaru într-un comentariu pe tribuna.md. Schimbând percepția PL și a sa în societate. Pentru aceasta, Chirtoacă va trebui să dovedească că el nu a avut nimic în comun cu decizia deputaților PL de a susține Guvernul Filip prin votul din 20 ianuarie 2016, care a pus bazele concentrării totale a puterii în mâinile PD (moment de cotitură pentru PL, or anume din acea zi a început căderea formațiunii în preferințele alegătorilor). Preluând conducerea PL, Dorin Chirtoacă va trebui să declare prioritate absolută consolidarea segmentului politic unionist, iar această consolidare trebuie să înceapă de la partidele unionist. Sub conducerea lui Dorin Chirtoacă, mia scrie Spătaru, PL trebuie să-și găsească locul în procesul de consolidare a forțelor pro-europene de dreapta, proces aflat în plină desfășurare.
Tot în cadrul unui interviu acordat portalului tribuna.md, primarul ales al municipiului Chișinău, Andrei Năstase, a fost întrebat cum vede colaborarea cu Consiliul municipal. „Vreau să am o relație instituționalizată cu absolut toți consilierii. Nu voi negocia funcții, posturi, trocuri și alte lucruri străine programului meu sprijinit de oameni. Am un mare avantaj, în acest sens, că vin din afara sistemului, că nu am obligații și angajamente față de absolut nicio persoană, că unicul lucru care trebuie să ne unească sunt interesele legitime ale locuitorilor capitalei. Avem, față de ei, restanțe uriașe pe care va trebui să le depășim!”, a punctat Năstase.