Ce poate (și ce nu poate) face sistemul de rachete Patriot pentru Ucraina

Washingtonul va furniza Ucrainei o baterie de rachete Patriot, scumpă și extrem de avansată, dar experții spun că s-ar putea să nu fie arma care să schimbe cursul războiului așa cum mulți se așteaptă.

Rachetă lansată de pe o unitate de lansare Patriot din Coreea de Sud în octombrie 2015.

În timpul vizitei sale la Washington, la 21 decembrie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a subliniat importanța includerii unui sistem de rachete Patriot anunțată într-un nou pachet masiv de ajutor militar. Arma, a spus el, este „cel mai puternic element” al tranșei de 1,8 miliarde de dolari și va opri atacurile asupra infrastructurii critice a țării sale.

O rachetă Patriot care lovește o țintă falsă în timpul unui test efectuat în SUA în anul 2000.

Sistemul de rachete Patriot a fost dezvoltat pentru prima dată în anii 1960 sub acronimul SAM-D și a fost conceput inițial ca armă antiaeriană.

În anii 1980, Patriot a fost reproiectat pentru a ținti rachetele inamice care se apropiau. În prezent, cele mai recente versiuni ale sistemului antirachetă pot urmări ținte care se apropie de la o distanță de până la 100 de kilometri și le pot distruge pe o rază de 40 de kilometri de la lansator. Cele mai recente rachete Patriot utilizează țintirea de înaltă precizie hit-to-kill, în care racheta explodează la impact, mai degrabă decât în apropierea unui proiectil inamic.

Un soldat german manevrează o antenă radar din sistemul Patriot.

O baterie Patriot este formată dintr-o caravană auto în care sunt incluse vehicule cu radare și stații de control, precum și un camion „centrală electrică” echipat cu generatoare și stații de lansare a rachetelor. Sunt necesare aproximativ 90 de persoane pentru a pune în funcțiune o baterie, dar, odată instalat, un sistem Patriot poate funcționa cu un echipaj de bază de trei persoane.

Un ofițer al forțelor aeriene grecești operează radarul unui sistem Patriot în apropiere de Atena, în 2004.

Arma a fost prezentată ca fiind „etalonul de aur” al apărării antiaeriene, dar versiunile anterioare ale Patriot au suferit defecțiuni catastrofale în luptă.

În 2018, sistemele Patriot au fost filmate ratând focul pe fondul unui atac cu rachete al rebelilor huthi asupra Riadului, în Arabia Saudită. Una dintre aceste rachete Patriot a rătăcit în afara țintei și a lovit o zonă civilă la câteva secunde după lansare. În 1991, în timpul Războiului din Golf, o eroare de software a făcut ca o baterie de rachete Patriot să nu reușească să detecteze o rachetă Scud irakiană care se îndrepta spre o bază militară americană, tot în Arabia Saudită. Douăzeci și opt de soldați americani au fost uciși de racheta Scud care se apropia.

Un soldat american inspectează un lansator de rachete Patriot în apropiere de Varșovia, în 2015.

Ucraina a solicitat de mult timp furnizarea unui sistem Patriot pentru a-și consolida rețeaua de sisteme de apărare antirachetă care include sisteme de concepție sovietică, precum și vechile rachete americane de apărare aeriană HAWK.

Însă unii experți spun că impactul sistemului Patriot în lumea reală va fi limitat din cauza „domului” de protecție relativ mic pe care îl oferă și a costului său ridicat de aproximativ 4 milioane de dolari pe încărcător de rachete. Se estimează că „dronele sinucigașe” de fabricație iraniană pe care Rusia le-a lansat asupra orașelor ucrainene costă doar 20 -50 de mii de dolari fiecare.

Machetă a unei rachete Patriot PAC-3 expusă la o bază aeriană japoneză în 2019.

Un oficial militar specialist în sistemul Patriot a declarat pentru Time că o singură baterie ar putea proteja un singur obiectiv, cum ar fi o bază militară, sau o suburbie a unui oraș, dar nu o întreagă metropolă precum Kievul. Oficialul fără nume a spus că o singură baterie Patriot "nu ar schimba cursul războiului".

Un alt expert a declarat pentru CNN că sistemul ar putea fi folosit selectiv pentru a ataca arme rusești puternice - cum ar fi rachetele de croazieră Kalibr - eliberând astfel alte sisteme de apărare aeriană mai puțin costisitoare pentru a viza drone de atac mai mici.

Soldați americani lângă antenele radar ale unei baterii de rachete Patriot în Israel, în 2012.

Nu se știe când va fi desfășurată bateria Patriot în Ucraina. Se pare că operatorii vor fi instruiți pentru utilizarea armei în Germania, un proces care durează de obicei „luni”.

Kremlinul a reacționat la relatările anterioare potrivit cărora sistemul ar urma să fie furnizat Ucrainei spunând că sistemul Patriot ar fi o țintă „certă” pentru Rusia odată instalat în interiorul Ucrainei.