Executivul Uniunii Europene a recomandat miercuri ca miliarde de euro în fonduri europene alocate Ungariei să rămână înghețate din cauza eșecului guvernului de la Budapesta de a pune în aplicare reforme solide în asigurarea domniei legii, o recomandare care scoate în evidență divergențele persistente dintre partenerii europeni, relatează Agenția Associated Press.
Șantajează Ungaria Uniunea Europeană?
Consiliul European, care reprezintă cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, are acum un termen până la 19 decembrie ca să ia o decizie bazată pe propunerea Comisiei, ce vine într-un moment când Budapesta continuă să blocheze decizii cruciale ale Uniunii Europene, cum ar fi alocarea ajutorului financiar destinat Ucrainei, în valoare de 18 miliarde de dolari, și un acord privind impozitul global.
### Vezi și... ### Ungaria vs. UE: bani pentru respectarea statului de dreptPremierul ungar Viktor Orbán a mâniat oficialitățile blocului pan-european și prin criticile sale repetate la adresa sancțiunilor Uniunii Europene impuse Rusiei din cauza războiului său contra Ucrainei.
Deși Ungaria insistă că nu face nici o conexiune între chestiunea fondurilor europene și alte subiecte, mulți la Bruxelles văd în veto-urile Budapestei un semn că Orbán încearcă să le șantajeze ce celelalte state membre în Uniunea Europeană, pentru eliberarea miliardelor din fondurile europene obișnuite și cele pentru recuperarea economică după pandemia COVID-19 care fuseseră suspendate.
Regresele antidemocratice ale guvernării Orbán
În septembrie, Comisia Europeană a propus ca Uniunea să suspende fonduri regulate destinate Ungariei de cam 7,5 miliarde de euro, din cauza temerilor legate de regresele antidemocratice ale guvernării Orbán și de posibila gestionare defectuoasă a banilor europeni.
Ungaria a acceptat să ia 17 măsuri contra corupției, între care și crearea unui organism anti-corupție, și modificarea regulamentelor achizițiilor publice, dar Comisia nu crede că guvernarea Orbán a făcut destul pentru a rezolva problemele.
### Vezi și... ### Viktor Orbán: Ungaria nu va sprijini pachetul de ajutor UE pentru Ucraina„Comisia găsește că, în pofida pașilor făcuți, există în continuare un risc pentru bugetul UE”, se spune în comunicatul executivului Uniunii Europene de miercuri, citat de Associated Press.
Fondurile europene pot fi blocate potrivit unui mecanism de condiționalitate creat recent de Uniunea Europeană pentru a-și proteja bugetul.
Orice acțiune de a suspenda fondurile trebuie aprobată de țările membre ale UE, și e nevoie de o „majoritate calificată”, care se ridică la 55% din cei 27 de membri, reprezentând cel puțin 65 de procente din populația totală a Uniunii Europene.
E puțin probabil ca Budapesta să primească vreun ban până la primăvară
Comisia a aprobat în același timp și planul de recuperare pandemică al Ungariei, în valoare de 5,8 miliarde de dolari, dar numai cu condiția ca guvernarea Orbán să pună în aplicare 27 de „super repere”, inclusiv cele 17 măsuri convenite anterior pentru a rezolva disputa cu privire la fondurile de coeziune.
„Asta înseamnă că nici o plată [sub incidența planului de recuperare] nu e posibilă până când Ungaria nu a aplicat în întregime și corect aceste 27 de super repere”, a spus Comisia Europeană, citată de Associated Press.
### Vezi și... ### Cu „pistolul financiar” la tâmplă, Ungaria începe primele reforme cerute de UELa viteza actuală a negocierilor, e puțin probabil ca Budapesta să primească vreun ban până la primăvară, mai spune agenția citată.
Guvernul Ungariei, un mare beneficiar de fonduri europene, a fost din ce în ce mai mult criticat pentru că s-a abătut în mod constant de la normele democratice.
Budapesta nu pierde banii imediat
De aproape un deceniu, Comisia Europeană l-a acuzat pe premierul Viktor Orbán că demantelează instituțiile democratice, preia controlul asupra presei independente și încalcă drepturile minorităților. Orbán, care e la putere din 2010, neagă aceste acuzații.
Dacă statele membre ale Uniunii Europene decid să blocheze accesul la fondurile de coeziune până ce Ungaria îndeplinește condițiile necesare, Budapesta nu pierde banii imediat. Guvernul maghiar nu va mai putea solicita subsidii prin programele UE și proiectele de infrastructură, dar decizia nu va putea opri alocarea fondurilor care curg deja prin bugetul pe termen lung anterior, pe perioada 2014-2020.