Ce reprezintă „Terminatorul” rusesc observat în Ucraina?

Imagini noi confirmă că Rusia a trimis în regiunea Donbas din Ucraina un bizar vehicul de luptă blindat. Dacă aceste blindate netestate încă pe câmpul de luptă se vor comporta la fel ca lăudatele T-90, pe imaginea deja șifonată a armatei ruse o să mai apară o pată.

Acesta este un vehicul de luptă rusesc (BMPT) fotografiat în timpul unor exerciții din 2017. Supranumite „Terminator” de către producătorul Uralvagonzavod, vehiculele sunt destinate sprijinirii unităților de tancuri. Au atras o atenție mediatică deosebită la sfârșitul lunii mai, când au fost observate în Ucraina.

Fotografia de mai sus și două videoclipuri recente filmate de amatori atestă prezența „Terminatoarelor” rusești în zona orașului Severodonețk din estul Ucrainei. Această prezență în Ucraina a fost aparent confirmată pe 18 mai într-o relatare a agenției de presă rusești, RIA Novosti.

„Terminatoarele” au fost construite de Rusia în încercarea de a avea un vehicul blindat capabil să poarte lupte în spații urbane înguste. Aceasta a devenit o necesitate stringentă după primul război cecen, în care un număr imens de vehicule blindate rusești au fost distruse de luptătorii ceceni, la Groznîi.

Combatanți ceceni, în jurul unor blindate rusești distruse în bătălia de la Groznîi din ianuarie 1995.

În timpul bătăliei din 1994-1995 pentru capitala cecenă, Groznîi, luptătorii ceceni au tras nestingherit de sus, de la geamurile unor clădiri, în tancurile și blindatele rusești, distrugându-le cu grenade și rachete antitanc ieftine, înainte de a se face nevăzuți pe un teritoriu care le era familiar. Puterea de foc a tancurilor rusești nu le-a folosit la nimic din cauză că nu pot trage nici în sus la un unghi mare, nici în jos pentru a ucide inamicul pândind în subsoluri, în așteptare.

Vedere de sus a unui BMPT în timpul unei parade militare la Moscova, pe 9 mai 2018

Știința militară modernă arată că, în teatre de de luptă urbane, tancurile sunt utile dacă luptă alături de infanterie. Trupele de infanterie sunt ochii și urechile tanchiștilor și, de asemenea, pot intra în luptă cu inamicul instantaneu, pe orice direcție, folosind tancul pentru acoperire.

„Terminatoarele” rusești sunt menite să lupte în spații urbane alături de tancuri, înlocuind infanteria. Nu este însă clar dacă echipajele „Terminatoarelor”, care se află în interiorul vehiculelor, pot scana situația și reacționa la fel de agil ca soldații în aer liber.

„Terminatoarele” sunt înarmate cu două tunuri automate (văzute în centru-sus în această fotografie), fiecare fiind capabil să tragă mai mult de 10 cartușe de 30 mm pe secundă. Cele două tunuri pot fi încărcate cu obuze diferite, ceea ce înseamnă că operatorul poate trage cartușe perforante pe o țeavă, trece imediat la tragerea de cartușe explozive pe cealaltă țeavă, sau poate trage pe ambele deodată.

Vehiculele de luptă mai sunt dotate cu rachete teleghidate (văzute de ambele părți ale tunurilor) și o mitralieră. Versiunea de BMPT din această fotografie dispune și de două lansatoare de grenade (unul este văzut în stânga-jos).

Un soldat rus scoate un lansator de grenade dintr-un BMPT, lângă Moscova, în 2017.

În prezent, există cel puțin două versiuni distincte ale „Terminatoarelor”. Un model este dotat cu lansatoare de grenade duble și are un echipaj de cinci persoane, celălalt necesită un echipaj de doar trei persoane și funcționează fără lansatoare de grenade. „Terminatoarele” observate în Ucraina par să dispună de lansatoare de grenade.

BMPT-urile rusești mai au armură care explodează când este lovită de proiectile, neutralizând astfel unele grenade antitanc. Alte mijloace defensive includ armura cu șipci - grila metalică văzută în fotografia de mai sus poate diminua puterea de străpungere a unor arme antitanc. Cel puțin un tanc rusesc cu blindaj reactiv la fel de modern a fost distrus în timpul luptelor din Ucraina.

Nu se știe de câte „Terminatoare” dispune actualmente Rusia, dar la sfârșitul anului 2021 a adăugat 10 BMPT-uri la un regiment de tancuri din districtul său militar central.

Unii analiști occidentali spun că desfășurarea mai multor asemenea vehicule de luptă rare este un semn al „nemulțumirii” Kremlinului în legătură cu mersul luptelor, în timp ce comentatorii ruși au salutat desfășurarea lor, spunând că arată cât de bogat este arsenalul Rusiei.

Rușii pariază pe prezența „Terminatorilor” în Donbas, dar acestea sunt așteptate de soldații ucraineni dotați cu armament antitanc avansat. Dacă aceste vehicule se descurcă prost pe câmpul de luptă, pe imaginea deja șifonată a armatei ruse o să mai apară o pată.

### Vezi și... ### Război în Ucraina | Zelenski încrezător că va obține sisteme de rachete și avioane