Ce s-a întâmplat cu Camera de chihlimbar a țarului Rusiei?

Camera de chihlimbar din Rusia, fotografiată în 1917. Pereții camerei erau acoperiți cu tone de chihlimbar, aur și bijuterii cizelate. Prusia i-a făcut cadou această cameră lui Petru cel Mare în 1716. Unii au numit acest salon „a opta minune a lumii”.

Chihlimbarul este seva fosilizată a rășinoaselor care s-a întărit în bucăți asemănătoare pietrelor prețioase de-a lungul a zeci de milioane de ani sub pământ. A fost foarte apreciat încă din preistorie pentru frumusețea sa translucidă..

Camera de chihlimbar s-a aflat în palatul Catherine, fostă reședință regală de lângă Sankt Petersburg, până în 1941.

Când Germania nazistă a invadat Uniunea Sovietică (în imagine), curatorii palatului Catherine au încercat să demonteze și să protejeze camera de chihlimbar de atacul nazist. Dar, după ce mai multe panouri fragile de chihlimbar s-au sfărâmat în mâinile muncitorilor, s-a luat decizia de a ascunde comoara în spatele unor ziduri false, construite în grabă.

Încercarea de a ascunde comoara rusă a fost rapid descoperită de prădătorii naziști, care au dus-o la Koenigsberg, Kaliningradul de astăzi, pe atunci o regiune germană, pentru a fi păstrată în castelul orașului (în imagine).

Curând, sorții războiului s-au schimbat și armata sovietică a avansat în teritoriul deținut de naziști. În timp ce Armata Roșie ataca Koenigsbergul, operațiune susținută de o masivă escadră aeriană, o mare parte din oraș a fost culcată la pământ de covorul de bombe.

Koenigsberg-ul după război
Mulți experți care au făcut investigații referitoare la  Camera de chihlimbar susțin că neprețuitele panouri au fost distruse de furtuna de foc care a măturat mare parte din oraș. În ciuda certitudinii acestor istorici, circulă zvonul că, atunci când au fugit, germanii au evacuat panourile Camerei de chihlimbar la bordul unui vapor.

Naziștii din oraș au încercat să scape de ofensiva Armatei Roșii, cu navele pe Baltica, la începutul anului 1945. Un vapor, Karlsruhe, a fost una dintre cele 158 de ambarcațiuni scufundate în timpul masivei evacuării. Nava transporta 1058 de persoane și nenumărate lăzi cu marfă.

Pe 30 septembrie, un grup de scafandri polonezi au anunțat că au găsit epava navei Karlsruhe în largul coastei poloneze.

O fotografie făcută în interiorul vasului, care ar fi fost scufundat de avioanele de război sovietice. Scafandrii polonezi au spuneau că nava era „practic intactă. În depozitele sale am descoperit vehicule militare, porțelan și multe lăzi cu conținut încă necunoscut".

O fotografie din interiorul navei Karlsruhe. Se așteaptă ca în câteva zile să se afle ce transporta nava.

După dispariția tezaurului în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, autoritățile sovietice au însărcinat o echipă de meșteri, inclusiv PE Vyacheslav Kurakin (în imagine), să reconstruiască camera de chihlimbar din palatul Catherine.

Un meșter folosește o fotografie istorică ca referință în timpul reconstrucției. Lucrările pentru reproducerea camerei de chihlimbar au durat 24 de ani.

Camera de chihlimbar reconstruită așa cum o putem vedea astăzi. Unul dintre scafandrii implicați în descoperirea navei germane scufundate de aviația sovietică susține că poate da „informații revoluționare despre dispariția legendarei Camere de chihlimbar”.
Înainte vreme vânătorii de comori au lansat zvonul că au descoperit rămășițele camerei de chihlimbar, însă toate aceste informații s-au dovedit a fi tot atâtea piste false.