Ce scrie în răspunsul Statelor Unite transmis Moscovei?

Mașina ambasadorului SUA în Rusia, John Sullivan, parcată în fața Ministerului rus de Externe. 26 ianuarie 2022

Statele Unite au trimis la Moscova răspunsuri la cererile Rusiei legate de securitate, extinderea Alianței NATO și activități militare în estul și centrul Europei. Analiști politici spun, pornind de la ceea se știe despre acest răspuns, că el reiterează pozițiile cunoscute ale Statelor Unite și prezintă opțiuni de control al înarmărilor și de securitate, mai explicite decât până acum, pentru a testa dacă Putin este cu adevărat interesat să dea diplomației o șansă.

O sursă diplomatică americană crede însă că Moscova ar putea recurge la forță împotriva Ucrainei, în următoarele săptămâni. Răspunsul american, care a fost predat la Ministerul de Externe, personal, de către ambasadorul Statelor Unite, John Sullivan, oferă o cale diplomatică „dacă Rusia se va dovedi interesată”, a declarat ambasadorul, adăugând că documentul exprimă îngrijorare în legătură cu acțiuni ale Rusiei care subminează securitatea.

Reacția inițială, prin vocile unor susținători ai regimului Putin, este negativă, unul dintre deputați spunând că acum Rusia are mână liberă să acționeze după cum dorește, implicația fiind că America nu a dat curs solicitărilor Moscovei.

### Vezi și... ### Leonid Litra: Putin vrea să apere o zonă de influență pe care Rusia a pierdut-o odată cu URSS

Anterior, trimisul special american Wendy Sherman spusese că Statele Unite au indicii că președintele Putin va folosi forță militară curând, de-acum și până la mijlocul lunii februarie.

Propunerile americane includ mai multă transparență cu privire la forțe militare amplasate în legătură cu Ucraina și exerciții militare organizate în regiune. Sunt formulate propuneri cu privire la amplasarea sistemelor de rachete în Europa și controlul înarmărilor, inclusiv cel nuclear.

### Vezi și... ### SUA și Marea Britanie își retrag de la Kiev personalul neesențial din ambasade

Secretarul de stat Antony Blinken a spus că documentul reiterează angajamentul american față de politica porților deschise în NATO. El a mai arătat că răspunsul a fost coordonat cu autoritățile din Ucraina și cu aliații europeni.

Alianța Nord Atlantică a oferit propriul său răspuns, la ambasada rusă de la Brussels. În document i se cere Rusiei să-și retragă forțele din Ucraina, Georgia și Moldova, exprimându-se în același timp disponibilitatea de a da ascultare temerilor Rusiei legate de securitate.

Antony Blinken a spus că răspunsul NATO este compatibil cu cel american, neexistând diferențe de opinie. Secretarul de stat american a declarat că se va întâlni din nou cu omologul său rus, facând apel la partea rusă să păstreze confidențialitatea răspunsului american.