Your browser doesn’t support HTML5
Editorialistul Nicolae Negru crede că hotărârea Guvernului prin care cere parlamentului declararea stării de urgență în R. Moldova reprezintă un scenariu pentru a nu admite dizolvarea Parlamentului și declanșarea alegerilor anticipate. „Este evident că e un scenariu elaborat de socialiști, de Igor Dodon pentru a contracara o eventuală dizolvare a Parlamentului de către președintele Maia Sandu”, afirmă editorialistul citat de deschide.md. Negru aminteşte că acum câteva săptămâni Consiliul Suprem de Securitate prezidat de Maia Sandu recomanda introducerea stării de urgență, dar socialiștii și Parlamentul s-au opus . „Acum, când PSRM are nevoie, imediat Guvernul a venit în ajutor, ceea ce confirmă spusele noastre anterioare că socialiștii controlează în totalitate Guvernul Ciocoi. Ei nu vor să piardă, prin dizolvarea Parlamentului, prin alegeri, controlul asupra Executivului”, concluzionează Nicolae Negru.
TVR Moldova citează doi experţi constituţionali Nicolae Osmochescu şi Alexandru Arseni care sunt de aceeaşi părere că au fost întrunite toate condițiile pentru dizolvarea Parlamentului, după ce două tentative de învestire a guvernului au eşuat, şi există temei legal pentru declanșarea alegerilor anticipate. „Adresarea preşedintei Maei Sandu la Curtea Constituţională cu sesizare de a stabili existenţa circumstanțelor privind dizolvarea Parlamentului , este o sesizare absolut corectă, legală”, precizează Nicolae Osmochescu. Dacă Înalta Curte va stabili că toate circumstanele au fost întrunite, atunci Maia Sandu ar urma să decidă dacă dizolvă legislativul, explică Alexandru Arseni. „Dacă dizolvă emite decretul şi după ce se emite decretul, parlamentul se consideră dizolvat, dar el va funcţiona până la întrunirea noului parlament”. În cazul în care Curtea Constituţională anunţă că nu sunt motive pentru dizolvarea Parlamentului, preşedinta Republicii Moldova trebuie să se încadreze în prevederile constituţionale, mai afirmă expertul.
Analistul politic Ion Tăbârță, citat de punctul.md, susține că indiferent de decizia Curții Constituționale, situația politică în Republica Moldova este încă departe de a se limpezi. „În caz dacă Curtea va da „undă verde” pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate, majoritatea parlamentară PSRM și „Șor” „Pentru Moldova” va fi cea care va gestiona procesul electoral. Dacă Curtea va decide că trebuie să mai aibă loc o nouă tentativă de învestire a guvernului în parlament, atunci cresc șansele să fie ales un cabinet de miniștri condus de Vladimir Golovatiuc, care nu va fi altceva decât un guvern Igor Dodon 2, după modelul executivului condus de Ion Chicu”, consideră analistul. El precizează că „orice scenariu de desfășurare ne sugerează faptul că în R. Moldova, în anul 2021, nu vom avea stabilitate politică, pe fundalul unei situații social-economice extrem de complicată provocată de pandemie”.
Enews.md îl citează pe analistul politic Corneliu Ciurea cu declaraţia că nu există premise pentru dizolvarea actualului parlament, iar preşedinta Maia Sandu, a făcut tot posibilul pentru a refuza majorității parlamentare dreptul legal de a desemna un candidat ceea ce e neconstituțional. Analistul nu exclude că Curtea Constituţională, pe care o suspectează de părtinire politică, ar putea lua o decizie favorabilă preşedintei Maia Sandu. „Atunci ea va insista asupra dizolvării Parlamentului, dar Igor Dodon are propriile sale mecanisme de a se opune unor astfel de acțiuni ale Președintelui. Deputații au în rezervă anumite manevre, care ar putea să blocheze acest proces”, afirmă Ciurea fără a preciza despre ce manevre anume este vorba.
Într-un comentariu pentru sputnik.md politologul Pavel Midrigan afirmă că în urma unui eventual scrutin anticipat impasul politică va continuă încă cel puțin trei luni, pentru că PAS nu va deține majoritatea parlamentară, și va fi nevoit să negocieze fie cu PSRM, fie cu Partidul „Șor”, formaţiuni care, potrivit sondajelor, ar putea accede în viitorul Legislativ. „Ei astăzi trebuie să decidă cu cine vor forma o majoritate: va discuta PAS cu PSRM sau cu Partidul „Șor”. Dacă sunt gata de negocieri cu aceste partide, atunci să meargă la alegeri. Dacă nu – nu are niciun rost”, consideră Pavel Midrigan.
Publika.md inserează opinia ex-premierului Ion Chicu despre recomandarea Consiliului Suprem de Securitate de a restricționa temporar a exportul de grâu. „Orice măsura de restricționare a activităţilor economice este contraproductivă. În cazul de faţă, restricționarea exportului, indiferent de ce produs, pune sub lovitură înțelegerile acordului Republicii Moldova cu Fondul Monetar Internaţional”, afirmă Ion Chicu. El precizează că această poziţie a FMI a fost confirmată într-un răspuns oficial adresat Guvernului în aprilie anul trecut. „Am trimis şi eu o scrisoare în adresa Fondului, prin care, în condiţiile secetei, încercam să verificăm dacă putem restricţiona exportul de grâu. Răspunsul de la FMI a fost foarte prompt: nu trebuie de restricţionat activităţile economice, pentru că efectele vor fi mult mai grave. Şi a fost o atenționare că asemenea măsuri vor afecta relaţiile cu FMI”, susţine fostul premier.