Boris Johnson și Partidul Conservator au câștigat detașat alegerile din Marea Britanie. Ce înseamnă aceasta victorie pentru anul electoral 2020 în Statele Unite?
Judecând după aparențe, inclusiv mesajul Twitter euforic de felicitare al președintelui Trump, s-ar putea spune că victoria lui Boris Johnson este o veste bună pentru actualul președinte al Statelor Unite.
### Vezi și... ### „Să terminăm Brexit-ul” : victorie clară a consevatorilor britanici în alegerile generale
Una dintre temele importante, dacă nu cea mai importantă a campaniei lui Johnson, a fost Brexit – ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeana, pe care și Donald Trump o sprijină. Dar rămâne de văzut ce cale va alege Johnson pentru această ieșire, acum când are certitudinea victoriei sale politice, asta în condițiile în care opțiunea sa pentru Brexit a fost în mare măsură una oportunistă, calea pe care a întrevăzut-o pentru a prelua puterea.
Acum are puterea și s-ar putea ca Boris Johnson să negocieze aspecte ale relațiilor bilaterale cu Uniunea Europeană, în idea în care Uniunea a fost de altfel creată, ca o alianță economică și comercială, nu una suprastatală și politică. Dacă așa vor sta lucrurile, în perioada post-Brexit, anumite înțelegeri comerciale cu Europa ar putea să încetinească și altereze ceea ce Trump dorește – un acord economic preferențial amplu cu Marea Britanie.
Dincolo de aceste detalii, firește, opțiunea de joi a britanicilor a fost pentru finalizarea interminabilelor dispute cu privire la Brexit. Dar a fost acesta singurul motiv al votului?
### Vezi și... ### Comisia juridică din Camera reprezentanților amână pentru vineri votul asupra capetelor de acuzație împotriva președintelui Donald Trump
Răspunsul este categoric nu, pentru că alternativa la Johnson – liderul laburist, Jeremy Corbyn împingea țara către o variantă care s-a dovedit inacceptabilă fie și pentru circumscripții mai sărace, de etatism de stânga. Corbyn și ceea ce reprezenta a fost o șansă pentru Boris Johnson. Și de aici și posibila concluzie că partidul Democrat din Statele Unite ar trebui să se gândească de două ori dacă un candidat aflat la stânga partidului – un socialist democratic cum este Bernie Sanders – nu îi va oferi lui Trump portița de care a profitat Johnson.
Faptul că Boris Johnson a învins în numeroase circumscripții anterior de stânga, cum a făcut și Trump în 2016, demonstrează că teama are șanse să învingă speranța, alegătorii preferă să găsească un țap ispășitor decât să dea crezare programelor stângii.
Corbyn, învinuit că ar fi tolerat antisemitismul și care venea cu soluții radicale de stânga, i-a netezit calea lui Johnson către victorie.
În sfârșit, este probabil simplist de crezut că, în ciuda asemănării fizice și în alte privințe, Boris Johnson ar fi un Trump britanic. Între cei doi există diferențe majore de carieră, educație, abordare, care se vor vedea de-acum încolo.