Ce să facem cu banii în 2023, sfaturile experților | FMI: Invazia Rusiei în Ucraina pune presiune pe economia Moldovei

Lei moldovenești

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineața de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

Economiştii ne sfătuiesc că ar fi bine să evaluăm atent atunci când cheltuim banii. Specialiştii prognozează că moneda naţională care este acum supraevaluată, s-ar putea deaprecia în prima jumătate a acestui an iar cea mai bună investiţie ar fi cea în valută străină, potrivit TVR Moldova. „Şi aceste investiţii să se facă în ambele valute. Nu doar în euro sau doar în dolar. Deci e bine să diversifice riscurile şi o parte din economii să le plaseze în euro, o parte în dolari şi când ai deja aceste economii ai deja flexibilitate”, a comentat expertul economic Viorel Gîrbu.

Invazia Rusiei în Ucraina continuă să influențeze puternic Moldova, iar întreruperile de aprovizionare cu energie pun o presiune suplimentară pe economia moldovenească, se spune într-un comunicat al FMI cu ocazia celei de-a doua evaluări a programului de 40 de luni pentru Moldova, susținut prin Mecanismul extins de creditare (ECF) și Mecanismul de finanțare extinsă (EFF), transmite IPN. Se estimează că economia țării va arăta o contractare de 1,5% în 2022, urmând o redresare modestă de 1,5% în 2023 – la fel, sub influența impactului prelungit al războiului Rusiei împotriva Ucrainei și a înrăutățirii perspectivelor principalilor parteneri comerciali ai Moldovei.

Târgul de Crăciun din centrul orașului Chișinău s-a încheiat, iar bradul va fi demontat. Gata cu sărbătoriloe, scrie newsmaker.md. „Târgul de Crăciun se încheie și urmează să organizăm diverse târguri tematice cu participarea producătorilor autohtoni”, a comunicat primarul orașului Chișinău, Ion Ceban. Programul târgului de Crăciun organizat de Guvern s-a încheiat mai devreme - pe 7 ianuarie.

Tot newsmaker.md scrie că pe 15 ianuarie, la Chișinău, s-a protestat în legătură cu modificarea regulilor pentru mașinile cu numere străine. Șoferii, care recunosc că nu au fost în număr mare la protest, spun că vor organiza și alte manifestații unde vor fi mai mulți. Ei s-au declarat nemulțumiți cu faptul că automobilele înmatriculate în străinătate nu se vor putea afla pe teritoriul Republicii Moldova mai mult de 180 de zile pe an.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

Pe Facebook, potrivit Crowd Tangle, reportajul Europei Libere despre obiceiul „Malanca” a devenit viral. Malanca este un vechi obicei de iarnă practicat în puține localități din R. Moldova, una dintre ele fiind satul Lipnic din nordul țării. O ceată de băieți, costumați colorat, merg cu uratul în ajunul Anului Nou pe stil vechi.

Pe Instagram, populare au fost postările despre atacul cu rachete rusești asupra Ucrainei din 14 ianuarie. TV 8 a distribuit o galerie cu fotografii din orașul Dnipro, unde un bloc cu 9 etaje a fost distrus de o rachetă. TV 8 a scris despre istoria unei tinere care a supraviețuit ca prin minune în urma atacului. Tânăra și-a pierdut iubitul în război în septembrie anul trecut, iar acum nu știe ce s-a întâmplat cu părinții ei care erau acasă în momentul atacului cu rachete rusești.