Radka Maxová: CE va transfera Moldovei în câteva săptămâni în jur de 150 milioane de euro

Ajutorul de 600 de milioane de euro anunțat în luna iunie de Comisia Europeană va fi la dispoziția autorităților din Moldova, doar dacă se va demonstra un progres clar în reforme și implementarea Acordului de asociere cu UE. „UE va investi în șosele și proiecte de interconectare a căilor ferate moldovene cu cele europene, precum și în creionarea și implementarea unor proiecte de eficientizare energetică, renovarea infrastructurii, a clădirilor, iar o parte din bani va fi pentru stimularea folosirii combustibililor și materialelor regenerabile,” declară pentru Europa Liberă europarlamentara cehă Radka Maxová (Social-Democrați), membră a delegației UE cu MD și în Euronest.

Your browser doesn’t support HTML5

Radka Maxová: CE va transfera Moldovei în jur de 150 milioane de euro

Europa Liberă: Uniunea Europeană a anunțat 600 de milioane de euro pentru a ajuta la reconstrucția Republicii Moldova după pandemia de coronavirus. Este adevărat că Republica Moldova este singura țară din Parteneriatul estic al UE care are acces la acest sprijin de la Bruxelles?

Radka Maxová: „Dincolo de planul de redresare economică pentru Moldova, UE a aprobat un alt plan cuprinzător pentru democratizarea Bielorusiei. De altfel, toate cele șase state din Parteneriatul Estic vor putea avea acces la Planul economic și de investiții al UE pentru Parteneriatul Estic.”

### Vezi și... ### 600 de milioane de euro pentru redresare economică| Cu ce condiții?

Europa Liberă: Care sunt condițiile pentru alocarea de fonduri pentru Moldova?

Radka Maxová: „Planul pentru Moldova este bazat pe principiul european al condiționării inteligente, care înseamnă condiționarea acordării banilor de aplicarea reformelor structuale, mai ales cele legate de statul de drept, justiție și măsuri anticorupție. Doar așa Moldova poate va evolua în procesul de reconstrucție sustenabilă a economiei țării. Banii vor fi la dispoziția autorităților din Moldova, doar dacă se va demonstra un progres clar în reforme și implementarea Acordului de asociere cu UE.”

Europa Liberă: Cea mai mare sumă - 230 de milioane de euro - va fi alocată pentru dezvoltarea infrastructurii, inclusiv proiectul de interconectare a energiei cu România, și conservarea râului Nistru. Ce proiecte de infrastructură mai exact? Vorbiți-ne mai ales despre proiectele energetice.

UE va investi în șosele și proiecte de interconectare a căilor ferate moldovene cu cele europene

Radka Maxová: „UE va investi în șosele și proiecte de interconectare a căilor ferate moldovene cu cele europene. Dincolo de asta, tot ce înseamnă planificare va fi făcută cu sprijin și consultanța specialiștilor din UE, care vor ajuta până la implementarea proiectelor de infrastructură legate de rețeaua de transport transeuropeană. În ceea ce privește domeniul energiei, principala preocupare a noastră este să sprijinim Moldova în proiectele de eficientizare energetică, renovarea infrastructurii, a clădirilor, iar o parte din bani va fi pentru stimularea folosirii combustibililor și materialelor regenerabile. În ce privește râul Nistru, vom sprijini proiecte menite să conducă la o utilizare mai efiecientă a resurselor de apă. Conducta de gaz dintre România și Moldova nu este inclusă în plan, deoarece fondurile au fost deja mobilizate, iar lucrările sunt în desfășurare. Inițiativa privind conducta a fost luată în 2010 și finanțată prin diferite instrumente (program de cooperare transfrontalieră, împrumut prin Banca Europeană de Investiții, etc). Prima fază (concepută pentru transportul a 1,5 miliarde de metri cubi de gaz din România în Moldova pe an) va fi pe deplin operațională după finalizarea lucrărilor suplimentare, preconizate a se încheia in acest an.”

### Vezi și... ### Bartłomiej Zdaniuk: Proiectele partenerilor de dezvoltare întăresc statalitatea Moldovei

Europa Liberă: Alte 220 de milioane de euro vor fi alocate pentru gestionarea finanțelor publice și 100 de milioane - pentru dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii și a comunităților locale.

Radka Maxová: „Ideea cu acești bani este să ajute administrațiile publice, adică activitatea în primării și comunitățile locale și naționale să devină mai eficientă, în interesul cetățenilor. În ce privește mediul privat, banii aceștia sunt pentru proiecte menite să ajute antreprenorii să exporte în UE. De asemenea, alte proiecte îi vor ajuta pe antreprenori să devină mai competitivi, prin competențe digitale și ecologice, prin includerea materialelor regenerabile in ciclul de producție. Sprijinul este menit să dezvolte antreprenoriat local, căci afacerile locale generează locuri de muncă locale și astfel scade șomajul și crește nivelul de trai. Dorim să sprijinim înființarea de noi întreprinderi, și vom face asta nu doar cu sprijin financiar, ci și tehnic.”

Europa Liberă: Sprijinul UE are atât o componenta de împrumut, cât și una de grant, subvenție, bani care nu se înapoiază. Cât reprezintă împrumut și cât subvenție?

Radka Maxová: „Nu putem răspunde în acest moment la acestă întrebare, căci există, de fapt, trei componente: împrumuturi, subvenții și investiții. Distribuția se va concretiza în următoarele săptămâni și luni. Planul de redresare economică va necesita investiții substanțiale. Ca atare, Comisia este gata să mobilizeze instrumente diverse, precum asistență macrofinanciară, subvenții și investiții garantate de Fonduri financiare dedicate investițiilor.”

Europa Liberă: Când vor fi transferați banii în Moldova?

Radka Maxová: „Comisia Europeană va transfera în jur de 150 milioane de euro pentru măsuri pe termen scurt. Restul de 450 de milioane vor fi disponibili din programele EU pentru perioada 2021-2027, de îndată ce vor fi adoptate. Nu există încă o dată specifică pentru primele debursări. Primele acțiuni vor fi lansate pe termen scurt (săptămânile următoare).”