Your browser doesn’t support HTML5
La cele trei chestiuni dezbătute zi şi noapte de către presă şi societate – confruntarea PAS-Stoianoglo, criza gazelor naturale şi pandemia – s-a mai adăugat una: noii guvernanţi vor să instituie un control parlamentar asupra Companiei Teleradio-Moldova. S-o spunem din capul locului: există păreri pro şi contra, lucrurile sunt complicate, sunt o sumedenie de nuanţe care îl împiedică pe un cetăţean simplu să tragă o concluzie tranşantă. Parcă e bine, parcă nu e bine.
Nu ştiu dacă acum, când lucrurile nu sunt lămurite cu gazele, când Covid face din nou ravagii, aveam nevoie urgentă de acest control parlamentar. Guvernanţii consideră, fireşte, că ei au dreptate şi că acest control al lor va îmbunătăţi lucrurile, că va face Teleradio-Moldova mai independentă, mai ferită de interesele obscure ale unor grupuri. Aşa o fi, pesemne, deşi controlul cuiva nu înseamnă oare o îndepărtare de independenţă şi echidistanţă? Înţeleg că cei din PAS sunt oameni buni, cei mai buni din RM, dar dacă guvernarea lor se va termina într-o bună zi şi la putere vor ajunge nişte oameni mai răi ce vom face? Atunci Teleradio Moldova va fi sub controlul unor oameni răi, nu?
Pe de altă parte, deputata PAS Nicolaescu-Onofrei are întrucâtva dreptate atunci când invocă inerţia Consiliului de Supraveghere, când spune că neimplicarea în politica editorială e uneori o tolerare a încălcărilor legii. PAS are dreptatea că nişte modificări ar fi binevenite, fără doar şi poate. Dar nici să pui în funcţiile de conducere numai oameni loiali PAS-ului parcă nu e OK. Şi aici aş fi de acord cu directorul API, Petru Macovei, care acceptând schimbările dorite de PAS, precizează totuşi că numărul membrilor din partea societății civile ar trebui să fie mai mare decât cel din partea structurilor de guvernare.
Adevărul e, ca de multe ori, undeva la mijloc. Că PAS a fost ales de majoritatea cetăţenilor şi că e compus din oameni buni nu mai încape îndoială. Dar şi în această situaţie, echidistanţa şi profesionalismul mass-mediei ar trebui să fie generate de un mediu social fertil, în care parti pris-ul e pedepsit, nu de controlul unui partid. Deci PAS ar trebui să controleze doar faptul ca toate forţele politice, şi el însuşi, să nu influenţeze politica editorială. Un deziderat greu de realizat, să recunoaştem…