CE îngrijorat că una dintre instituțiile sale se află pe lista organizațiilor „nedorite” din Rusia

Președintele Consiliului Europei și-a exprimat „o mare îngrijorare” după ce Asociația Școlilor de Studii Politice a Consiliului Europei a fost adăugată pe lista organizațiilor „nedorite” din Rusia.

Într-o scrisoare datată 14 ianuarie și obținută de postul nostru de radio secretarul general al Consiliului Europei, Marija Pejcinovic Buric, a cerut Moscovei să clarifice „circumstanțele” care au condus la decizie, pe care a considerat-o „inacceptabilă”.

Procuratura Generală a Rusiei a anunțat în decembrie 2020 că a declarat Asociația Școlilor de Studii Politice cu sediul la Strasbourg ca fiind „nedorită”, cerând Ministerului Justiției să înscrie organizația pe lista acestora.

O lege din 2015 permite procurorilor să închidă organizațiile „nedorite” dacă acestea sunt considerate a fi o amenințare pentru interesele naționale ale Rusiei.

Într-o declarație din 6 ianuarie, cei doi coraportori ai Adunării Parlamentare a Consiliului Europei pentru monitorizarea Rusiei au „deplâns” decizia de a plasa Asociația Școlilor de Studii Politice pe lista rusă a organizațiilor „nedorite”.