Cea mai faimoasă icoană din Rusia a fost expusă la catedrală în ciuda protestelor experților
Personalul de securitate păzește icoana istorică a Sfintei Treimi a lui Andrei Rublev, care a fost expusă la Catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova pe 4 iunie. Opera de artă - pictată în anii 1420, reprezentând trei îngeri care îl vizitează pe Avraam și considerată de mulți drept cea mai faimoasă icoană din Rusia, a fost amplasată în biserică.
Patriarhul ortodox rus Kirill (centru) conduce o liturghie de celebrare a Duminicii Sfintei Treimi în Catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova. Icoana, păstrată anterior la Galeria Tretiakov din Moscova încă din anii 1920, a fost mutată la Catedrala Hristos Mântuitorul pentru această sărbătoare la ordinul președintelui Vladimir Putin.
Kirill i-a mulțumit personal președintelui rus Vladimir Putin pentru acest transfer și a spus: „Fie ca Dumnezeu să ajute ca acest efort bun - returnarea obiectelor sacre - să continue".
Credincioșii ortodocși se adună pentru a vedea Sfânta Treime. Deși nu i se atribuie nicio calitate miraculoasă, icoana este considerată unul dintre cele mai frumoase și importante exemple de artă veche din Rusia, care își trage tradițiile din epoca bizantină.
Irina Sosnovțeva, cercetător principal la Muzeul Rusiei, specializată în arta rusă antică, spune că mulți experți se îndoiesc că biserica va fi capabilă să îngrijească în mod adecvat această comoară delicată.
Oficialii muzeului și oamenii de știință s-au opus scoaterii icoanei din muzeu, spunând că va fi deteriorată de schimbarea microclimatului și de vibrațiile din timpul transferului.
Patriarhul Kirill, care a sprijinit în mod deschis invazia rusă în Ucraina, a declarat că a făcut o cerere doar pentru ca biserica să împrumute icoana Sfintei Treimi pentru două săptămâni. În schimb, Putin a promis că lucrarea de artă va fi dăruită bisericii pe vecie.
Credincioșii stau la coadă pentru a vedea această icoană legendară la Moscova. Se pare că icoana Sfintei Treimi va fi transportată la Lavra Sfintei Treimi de la Sfântul Serghie, la nord-est de Moscova, unde va fi expusă permanent.