Cea mai puternică rachetă NASA decolează, la 50 de ani de la încheierea programului Apollo

Noua rachetă pe care NASA intenționează s-o trimită către Lună a decolat în zborul său de probă, cu trei manechine la bord, miercuri dimineața devreme. SUA sunt, astfel, mai aproape de a trimite astronauți înapoi pe suprafața lunară pentru prima dată de la sfârșitul programului Apollo, în urmă cu 50 de ani.

Dacă totul merge bine pe parcursul celor trei săptămâni de zbor de test, racheta va propulsa o navetă goală pe o orbită largă în jurul Lunii. Această capsulă se va întoarce pe Pământ și va ameriza în Pacific în decembrie.

NASA a publicat această imagine în care-și imaginează momentul în care astronauții de pe Artemis vor aseleniza

După ani de întârzieri și costuri de miliarde de dolari, racheta Space Launch System s-a înălțat de la Centrul Spațial Kennedy cu o forță de propulsie de 4 milioane de kilograme și atingând 160 km/h în câteva secunde. Capsula Orion este prinsă de vârful rachetei, gata să iasă de pe orbita Pământului spre Lună, după nici două ore de zbor.

Vor ajunge în 2025 oamenii pe Lună?

Lansarea are loc după aproape trei luni în care scurgerile de combustibil au ținut racheta la sol, între hangar și platformă. Forțată să revină la sol de uraganul Ian la sfârșitul lunii septembrie, racheta a rezistat afară, în timp ce uraganul Nicole a trecut săptămâna trecută cu rafale de peste 130 km/h. Deși vântul a desprins o fâșie de 3 metri (10 picioare) de material de protecție, undeva, în vârful rachetei, lângă capsulă, directorii de zbor au dat undă verde pentru lansare.

Mii de oameni au participat la lansare în spațiul special amenajat pe aerodrom dar și pe plajele și șoselele din afara aerodromului, pentru a asista la mult așteptata continuare a Proiectului Apollo, când 12 astronauți au pășit pe Lună între 1969 și 1972. Mulțimile s-au adunat, de asemenea, în fața centrelor NASA din Houston și Huntsville, Alabama, pentru a urmări spectacolul pe ecrane gigantice.

Aplauzele au însoțit racheta în timp ce aceasta a parcurs o dâră uriașă de flăcări spre spațiu, cu o jumătate de lună strălucind puternic și clădiri care se zguduiau ca și cum ar fi fost lovite de un cutremur major.

Această lansare marchează începutul programului de explorare lunară Artemis al NASA, denumit după sora geamănă a zeului Apollo. Agenția spațială își propune să trimită patru astronauți în jurul Lunii în următorul zbor, în 2024, și să trimită oameni acolo în anul imediat următor, în 2025.