„Ceasul bombei continuă să ticăie” (Valeriu Vasilică/IPN)

Spicuri din presa matinală, la radio Europa Liberă.

Pentru că Andrei Năstase şi Ion Ceban, candidaţii la primăria Chişinăului, s-au atacat în prima confruntare electorală televizată la care au participat în această campanie, observatorii de presă s-au întrebat, fireşte, care sunt şansele coaliţiei de guvernare să supravieţuiască turului doi al localelor. Valeriu Vasilică, directorul Agenţiei de presă IPN, observă într-o analiză publicată pe ipn.md că ambii concurenți au de rezolvat sarcini fără precedent: pe de o parte, să câștige Primăria, pe de altă parte, să nu clatine foarte tare barca guvernării la nivel national, cel puțin atâta timp, cât ambele părți pot și vor să se afle în ea. La prima vedere, continuă Vasilică, mai bine face față acestei sarcini candidatul PSRM Ion Ceban. El, practic, nu-și atacă rivalul de la ACUM, menține și în turul doi același mesaj tehnic de abordare a temelor electorale, precum și aceeași manieră calmă, tolerantă în comunicarea cu publicul. La rândul său, Andrei Năstase nu are de ales decât să respingă categoric o eventuală colaborare cu PSRM în CMC, operând cu o ipotetică votare „pe proiecte” în CMC, cu riscul că va trebui să se justifice după alegeri. Din aceleași raționamente, Năstase a adoptat, se pare special, un comportament mai puțin conciliant, aproape agresiv în raport cu oponentul său și PSRM, chiar dacă aceasta riscă să clatine sau chiar să răstoarne barca alianței de guvernământ la nivel central.

Concluzia analizei: deocamdată, alegerile nu au servit drept detonator al conviețuirii coaliției de guvernământ, dar „ceasul bombei” continuă să ticăie, iar aceasta înseamnă că procesul de distrugere se produce atât din interiorul, cât și din exteriorul alianței de guvernământ.

Tribuna.md citează o specualţie a jurnalistului Victor Nichitus de pe blogul său, dar şi de pe publika.md. Acesta spune că surse din cadrul fracțiunii parlamentare ACUM i-ar fi comunicat că Andrei Năstase refuză orice sugestie venită din partea premierului Maia Sandu menită să stăvilească o posibilă cădere a Guvernului. Nichituș a amintit, totodată, de moțiunea de cenzură depusă de democrați și afirmă că „este cât se poate de clar că, în funcție de comportamentul lui Năstase, socialiștii moldoveni vor vota, sau nu, moțiunea de cenzură depusă de Partidul Democrat din Moldova”. „Care ar fi motivul pentru care liderul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr supune riscului funcția de prim-ministru deținută de coechipierul lui politic? …este deranjat de ratingul mare al premierului Maia Sandu”, mai pretinde Nichituş.

Deschide.md este una din publicaţiile care îşi oprește atenţia asupra declaraţiei din cadrul unei emisiuni televizate a deputatului neafiliat Octavian Țîcu, care, spunând că în anturajul Maiei Sandu ar exista mai mulţi agenţi de influenţă ai Federaţiei Ruse, l-a nominalizat pe fostul consilier al prim-ministrului pentru politică externă, Vladislav Kulminski.

Între timp, Kulminski a preluat funcția de secretar de stat la Ministerul de Externe. Într-o reacţie la acuzaţia lui Ţicu, citată de deschide.md, acesta a spus: “Sunt prostii. S-a supărat pentru că am spus la o televiziune că e un trădător şi că el i-a trădat pe toţi pe cei cu care a lucrat”, a declarat Vladislav Kulminski. “Eu am lucruri mai bune de făcut astăzi și în alte zile decât să comentez declarațiile domnului Țîcu, pentru că el a făcut foarte multe declarații. - Dar cum a fost selectat el pentru această funcție? - Este un bun specialist, recunoscut inclusiv în comunitatea internațională, pentru că a lucrat inclusiv și la Ambasada Americii, și la ONU, și cu alte instituții”, a declarat la rândul ei premierul Maia Sandu.