În ședința din 3 august, CEC a examinat documentele depuse de patru partide afiliate lui Șor, care vor să se unească în blocul electoral „Victorie-Pobeda” pentru a putea, ulterior, să se înregistreze ca participant la referendum și să susțină un candidat la alegerile prezidențiale. Examinarea cererilor a fost comasată.
Membrii CEC au constatat că documentele conțin mai multe erori care nu permit examinarea cererilor de înregistrare. De exemplu, cele patru partide au spus autorității electorale că vor să finanțeze campania electorală „din credite”, ceea ce este ilegal.
- Te-ar putea interesa și: Aliații lui Șor vor să înregistreze la CEC blocul „Pobeda” și să facă agitație la referendum împotriva aderării la UE
Membrii CEC au pus la îndoială și desemnarea Marinei Tauber drept secretară executivă a blocului, ea fiind sancționată de guvernele occidentale pentru acțiuni de destabilizare a R. Moldova – sancțiuni ce au fost replicate și de către guvernul de la Chișinău.
Marina Tauber a sugerat luni, 5 august, că CEC ar pregăti „o crimă”, adică neînregistrarea blocului. „Nu faceți o greșeală. Blocul nostru va merge până la capăt pentru a restabili dreptatea”, a declarat deputata, fără a comenta, însă, neregulile depistate de autoritatea electorală în actele de înregistrare depuse de cele patru partide.
La ședința din 3 august, afiliații lui Șor nu au fost prezenți, astfel CEC le-a oferit răgaz pentru a aduce actele în ordine, iar examinarea cererilor de înregistrare a fost amânată pentru 7 august.
Din blocul electoral „Victorie-Pobeda” vor să facă parte patru partide: „Șansă” - condus de Alexei Lungu, „Renaștere” - condus de Natalia Parasca, „Forța de Alternativă și Salvare a Moldovei” - condus de Alexandru Beschieru, și „Victorie” - condus de Vadim Grozavu. Aceleași partide care au fondat la Moscova blocul politic care poartă același nume.
Cele patru partide se opun deschis aderării R. Moldova la UE și pledează pentru apropierea de Rusia. Ele vor ca cetățenii R. Moldova să voteze „Nu” la referendumul privind aderarea la UE.
- Te-ar putea interesa și: Conturile bancare ale lui Șor, Tauber și Plahotniuc, blocate de guvernul moldovean
Încă neînregistrat de CEC, blocul are deja un candidat la prezidențiale - deputatul Vasile Bolea. Anunțul a fost făcut pe 2 august de fugarul Ilan Șor, care a participat online la un briefing de presă al blocului.
În declarația sa, Șor l-a numit pe fostul socialist drept un „prieten de încredere” și o persoană care „va lupta pentru ideea și echipa sa până la capăt”.
Potrivit calendarului aprobat de CEC, pe 22 iulie a început etapa în care blocurile electorale (care sunt formate din mai multe partide) pot să se înregistreze la autoritatea electorală, ca ulterior să aibă dreptul să se înscrie ca participanți la referendum din 20 octombrie și să susțină un candidat la prezidențialele din aceeași zi.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te