CEC a distrus 26 de mii de buletine de vot. În Rusia vor fi deschise numai două secții de votare

Câte 13 mii de buletine de vot pentru fiecare scrutin și matrița tipografică au fost distruse în urma constatării faptului că Ministerul Afacerilor Externe nu vor putea asigura procesul de vot în afara misiunii diplomatice de la Moscova.

Comisia Electorală Centrală (CEC) a anunțat că 26 de mii de buletine de vot ce urmau să fie expediate unor secții de votare în Rusia pentru alegerile prezidențiale și referendum au fost nimicite în seara zilei de luni, 7 octombrie.

Buletinele de vot - câte 13 mii pentru fiecare scrutin - și matrița tipografică au fost distruse, după ce autoritatea electorală a constatat imposibilitatea asigurării procesului de vot de către Ministerul Afacerilor Externe (MAE) pentru trei secții de votare ce urmau să fie constituite în afara misiunii diplomatice moldovenești de la Moscova.

Astfel, în Federația Rusă vor fi constituite numai două secții de votare, și nu cinci, așa cum a decis anterior CEC. Potrivit oficialilor electorali, MAE nu ar fi reușit să identifice nici edificii, și nici personal pentru constituirea a trei secții de votare în orașele Sankt Petersburg, Iaroslavl și Surgut.

Pe 1 octombrie, MAE și-a menținut recomandarea privind deschiderea a numai două secții de votare în incinta misiunii diplomatice moldovene de la Moscova, în pofida solicitării unor partide de opoziție, între care cel al socialiștilor (PSRM), de a constitui mai multe secții pentru diaspora.

PSRM a contestat la Curtea de Apel Chișinău decizia CEC de a deschide doar cinci secții de votare în Rusia, unde s-ar afla, potrivit unor estimări neconfirmate oficial, circa 400 de mii de cetățeni moldoveni.

Socialiștii susțin că decizia CEC ar limita „nejustificat” dreptul cetățenilor de a participa la alegeri.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te