CEC a prezentat bilanțul preliminar: Prezidențialele intră în turul doi, referendumul este valabil

Membrii unei comisii electorale numără voturile după închiderea secțiilor de votare în timpul alegerilor prezidențiale din Moldova și a referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană, Chișinău, 20 octombrie.

Comisia Electorală Centrală (CEC) a prezentat în briefingul de presă de luni, 21 octombrie, bilanțul preliminar al alegerilor prezidențiale și referendumului republican constituțional. Datele arată că un nou tur de scrutin va fi organizat la 3 noiembrie, în timp ce plebiscitul poate fi validat.

În total la scrutinele din 20 octombrie au participat 1.562.238 de alegători, ceea ce reprezintă 51,67% din numărul total de cetățeni cu drept de vot incluși în listele electorale. Cei mai activi au fost cetățenii din raionul Dondușeni, unde prezența la vot a fost de 50,96%, iar cea mai slabă prezență la urne a fost în raionul Basarabeasca - 39%.

În mun. Chișinău au votat peste 361 mii de alegători, ceea ce reprezintă o prezență la vot de circa 54%. Alți peste 16 mii de alegători au votat în cele 30 de secții de votare deschise pentru cetățenii din stânga Nistrului.

Peste 240 de mii de alegători au votat în diasporă, iar 1.344 de voturi au venit prin corespondență - 438 din Canada, 705 din SUA și 201 din Suedia.

Cât privește referendumul, datele preliminare arată că 50,18% din alegători au votat opțiunea „DA”, în timp ce alți 49,82% au votat opțiunea „NU”. Pentru că la urne au fost peste 33% din alegători, CEC urmează să prezinte Curții Constituționale raportul privind desfășurarea procesului electoral, iar judecătorii constituționali vor decide în termen de 10 zile, dacă infirmă sau confirmă rezultatele.

În cazul validării rezultatelor, legea se va considera adoptată de la data referendumului și va fi publicată într-o ediție specială a Monitorului Oficial.

În turul doi al prezidențialelor, care va avea loc pe 3 noiembrie, moldovenii vor avea de ales între președinta Maia Sandu, desemnată de PAS, care a acumulat 42,07% și ex-procurorul general, înaintat de PSRM, Alexandr Stoianoglo, care a întrunit 26,27% din sufragii.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te