CEC a refuzat să înregistreze blocul electoral „Victorie-Pobeda”

Imagine de la Moscova, unde în aprilie 2024, Șor anunța crearea blocului Pobeda, format din partide susținute de acesta.

Comisia Electorală Centrală (CEC) a refuzat înregistrarea blocului electoral „Victorie-Pobeda”, afiliat oligarhului fugar Ilan Șor, în vederea participării la referendumul și prezidențialele din 20 octombrie.

Refuzul CEC de a înregistra blocul electoral înseamnă că acesta nu va putea să se înregistreze în calitate de participant la referendum și nu va putea susține un candidat la prezidențiale.

Cererile depuse de patru partide afiliate lui Șor au fost examinate de CEC pe 7 august, după ce la ședința anterioară, pe 3 august, membrii Comisiei au găsit mai multe greșeli în actele depuse de partide și le-au oferit timp să le corecteze.

Autoritatea electorală a constatat că intenția anunțată a celor patru partide de a-și finanța campania electorală „din credite” este „ilegală”. Totodată, CEC a spus că nu poate înregistra blocul cu denumirea „Victorie-Pobeda” pentru că în R. Moldova există partidul „Victorie”, iar legea nu permite înregistrarea blocurilor cu denumiri similare cu cele ale partidelor.

Membrii CEC au pus la îndoială și desemnarea Marinei Tauber drept secretară executivă a blocului, ea fiind sancționată de guvernele occidentale pentru acțiuni de destabilizare a R. Moldova – sancțiuni ce au fost replicate și de către guvernul de la Chișinău.

La rândul lor, cele patru partide au declarat că neregulile invocate de CEC sunt „neîntemeiate” și „nu au nicio relevanță privind procedura de înregistrare” a blocului electoral.

După examinarea răspunsurilor, cu votul a șase membri din nouă prezenți, CEC a respins solicitările de înregistrare a blocului și a decis să notifice Autoritatea Națională de Integritate privind posibilele nereguli găsite în documentele depuse de cele patru partide.

Sediul Comisiei Electorale Centrale.

Doi membri CEC nu au participat la votare, iar unul – Vadim Filipov, fost consilier socialist în Consiliul Municipal Chișinău – a votat împotrivă.

Reprezentatul celor patru partide, Adrian Cojocaru, a declarat că refuzul CEC ar fi „o încălcare flagrantă a dreptului electoral al cetățenilor R. Moldova” și că partidele afiliate lui Șor vor folosi „toate căile de atac pentru a restabili dreptatea”.

Decizia CEC poate fi atacată la Curtea de Apel Chișinău în termen de trei zile.

Din blocul electoral „Victorie-Pobeda” au acceptat să facă parte patru partide: „Șansă” - condus de Alexei Lungu, „Renaștere” - condus de Natalia Parasca, „Forța de Alternativă și Salvare a Moldovei” - condus de Alexandru Beschieru, și „Victorie” - condus de Vadim Grozavu. Cele patru formațiuni sunt aceleași care au fondat la Moscova un bloc politic omonim.

Cele patru partide se opun deschis aderării R. Moldova la UE și pledează pentru apropierea de Rusia.

Deși nu era înregistrat de CEC, blocul anunțase deja un candidat la prezidențiale - deputatul Vasile Bolea. Anunțul a fost făcut pe 2 august de Ilan Șor, care a participat online la un briefing de presă al blocului.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te