Comisia Electorală Centrală (CEC) a sancționat mai mulți concurenți electorali în urma examinării, la ședința din 12 octombrie, a rapoartelor financiare din prima săptămână a campaniei electorale (20-30 septembrie) pentru prezidențialele și referendumul privind aderarea la UE, care vor avea loc pe 20 octombrie.
Fostul ministru de Externe, Tudor Ulianovschi, a fost sancționat cu suspendarea timpului gratuit pentru publicitate electorală pentru 48 de ore (în zilele de 13 și 14 octombrie). Membrii CEC au constatat că Ulianovschi a utilizat corturi publicitare, pe care le-a achiziționat personal pentru suma de 42.000 de lei, fără a le declara conform legii.
De asemenea, el a depus cu întârziere raportul privind veniturile din prima săptămână de campanie și nu a evaluat activitatea voluntarilor implicați.
Sancțiunea a fost propusă de vicepreședintele CEC, Pavel Postica, care a subliniat că instituția „va aplica treptat și alte sancțiuni”, în afară de avertismentele date până acum, pentru a asigura „transparența finanțării campaniei electorale”.
Publicitatea electorală gratuită reprezintă un beneficiu de care beneficiază toți concurenții electorali în timpul campaniei.
Au depus tardiv rapoartele financiare și fostul ministru de Interne, Andrei Năstase, fostul premier Vasile Tarlev și ex-procuroarea Victoria Furtună. Năstase și Tarlev au fost sancționați cu o „atenționare”, deoarece au mai avut abateri anterioare, în timp ce Furtună, fiind la prima abatere, a primit doar un avertisment.
Verificarea rapoartelor participanților la referendum a dus la o avertizare pentru Partidul Comuniștilor, din cauza întârzierii prezentării raportului financiar.
Partidele „Democrația Acasă” și „Voința Poporului” au fost atenționate pentru că nu au informat CEC despre deschiderea contului „fond electoral”. Mișcarea Alternativa Națională, condusă de primarul Chișinăului, Ion Ceban, a primit o atenționare pentru neprezentarea declarației privind fondurile din contul electoral.
Toate sancțiunile aplicate de CEC pot fi contestate la Curtea de Apel Chișinău.
- Te-ar putea interesa și: Cine sunt candidații la prezidențiale și ce le promit moldovenilor
Alegerile prezidențiale și referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană vor avea loc simultan, pe 20 octombrie. Pentru a face agitație pentru un vot „Da” sau „Nu” la referendum s-au înregistrat 15 partide. La prezidențiale au fost înregistrați 11 candidați.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te