Comisia Electorală Centrală (CEC) anunță că persoanele care nu pot ajunge la secția de votare din motive de sănătate sau alte cauze pot solicita urna mobilă pentru a-și exercita dreptul de vot. Votarea la locul aflării este disponibilă doar în raza secției de votare la care alegătorul este înregistrat la domiciliu sau reședință.
Cererile pentru urna mobilă pot fi depuse în scris până la ora 14:00 a zilei anterioare votării, adică 19 octombrie.
În ziua alegerilor, cererile vor fi aprobate de biroul electoral până la ora 14:00 numai la prezentarea unui certificat medical.
- Te-ar putea interesa și: Cât de bogați sunt candidații la prezidențiale în comparație cu un moldovean de rând
Persoanele care nu pot depune singure cererea pentru votarea la locul aflării pot solicita ajutorul unui membru al familiei sau al asistentului social de la primărie. Dacă alegătorul nu poate semna cererea din cauza unei deficiențe fizice sau a unei boli, poate face cererea verbal la sediul secției de votare. Dacă nu poate depune cererea în persoană, o poate face și telefonic.
În ziua alegerilor, președintele biroului electoral va desemna cel puțin doi membri ai biroului pentru a se deplasa cu urna mobilă și materialul necesar votării la locul unde se află alegătorul.
În acest an, pentru asigurarea mai sporită a secretului votării la locul aflării, CEC a confecționat cabine speciale pentru vot secret.
Pe 20 octombrie 2024, 11 candidați vor concura pentru voturile moldovenilor la alegerile prezidențiale, care se vor desfășura simultan cu referendumul constituțional despre aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te