CEC: alegerile prezidențiale au fost „libere și corecte”

Președintele Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil a declarant luni dimineață că scrutinul prezidențial de duminică, 1 noiembrie, „s-a desfășurat într-o manieră liberă fără incidente majore.”

Primul tur a fost câștigat de lidera PAS, Maia Sandu, urmată de președintele Igor Dodon, care a candidat ca independent, susținut de Partidul Socialiștilor.

### Vezi și... ### Neregulile trebuie sancționate prompt și dur (Promo-LEX)

Dorin Cimil a recunoscut că s-au înregistrat o serie de plîngeri legate de posibile nereguli și fraude. Fără a precizat câte sunt, el a declarant că „sarcina organelor electorale este să sistematizeze neregulile depistate, să le analizeze și să întreprinde toate măsurile necesare” ca problemele să nu se mai repete.

Participarea la vot a fost de numai 42,76%.

La cele 42 de secții de votare deschise pentru locuitorii din stânga Nistrului au votat 14 709 alegători, potrivit datelor CEC.

În secțiile de votare deschise peste hotarele au votat peste 149 de mii de alegători, un număr record. Cea mai activă participare s-a înregistrat în Italia unde s-au prezentat la vot peste 46 de mii de alegători. Urmează Marea Britanie cu peste 16 mii de votanți și Franța cu peste 15 mii de alegători, mai arată datele CEC.