Observatorii străini la alegerile prezidenţiale din 1 noiembrie şi jurnaliştii străini vor putea intra în R. Moldova chiar dacă vin din zone roşii cu risc ridicat de infectare cu coronavirus, a anunţat luni, preşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Dorin Cimil.
CEC a acreditat 309 observatori internaționali, potrivit datelor publicate pe pagina oficială a instituției. Printre observatori se numără ambasadele europene și delegația UE la Chișinău, OSCE și o delegație CSI. Vor trimite observatori și ambasadele Rusiei, Belarus, Kazahstan și Uzbekistan.
La secțiile de votare deschise peste hotarele Republicii Moldova au fost acreditați 77 de observatori din partea organizațiilor neguvernamentale și a misiunilor diplomatice și 156 de observatori din partea candidaților la alegeri.
### Vezi și... ### Pandemia reduce numărul observatorilor la alegeri, dar crește pericolul fraudelorAdunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), organism care organizează sistematic misiuni de observare a alegerilor, a informat săptămâna trecută că-și anulează misiunea din cauza pandemiei de coronavirus.
Marți, 27 octombrie, APCE a anunțat însă că trimite o delegație de 9 observatori la alegerile generale din Georgia, programate pentru 31 octombrie.
### Vezi și... ### Covid-19: APCE nu mai trimite observatori la alegerile prezidențialeLa alegerile prezidențiale din 1 noiembrie, alegătorii vor fi obligaţi să respecte distanţa fizică de minim 1,5 metri şi regulile de igienă. Toate secţiile de votare vor fi dotate cu echipamente de protecţie şi dezinfectanţi, iar funcţionarii vor respecta normele impuse de Comisia Naţională pentru Sănătate Publică.
Președintele CEC a precizat că pentru alegerile prezidenţiale s-a cumpărat echipament de protecţie în valoare de 8 milioane de lei pentru cele 2143 de secţii de votare, dintre care 2004 pe teritoriul Republicii Moldova şi restul în străinătate.