CEC va colabora cu giganți tehnologici pentru a combate dezinformarea la prezidențiale și referendum

Autoritatea electorală din R. Moldova spune că dezinformarea pe rețele sociale este o provocare majoră în campaniile electorale.

Comisia Electorală Centrală (CEC) va colabora cu reprezentanții TikTok, Google și Meta pentru a combate dezinformarea pe rețele sociale în contextul alegerilor prezidențiale și a referendumului din 20 octombrie.

În acest sens, pe 31 iulie, conducerea CEC a avut o întrevedere cu reprezentantul platformei TikTok, Azamat Burjuev, aflat într-o vizită de lucru în R. Moldova.

Potrivit comunicatului CEC, reprezentantul rețelei a prezentat mecanismele prin care CEC „poate utiliza TikTok pentru informarea și educația electorală” și cum poate sesiza platforma pentru a „contracara amenințările la adresa integrității alegerilor”.

Pe 25 iulie, președinta CEC, Angelica Caraman, a declarat în plenul Parlamentului că TikTok este „un câmp foarte mare de manipulare”.

Tot atunci, ea a spus că autoritatea electorală a organizat deja întrevederi cu Google și Meta (deținătoarea rețelelor Facebook și Instagram și a serviciului de mesagerie WatsApp).

Angajații celor două corporații au instruit angajații CEC cum să utilizeze bazele de date cu publicitatea promovată pe rețelele Google și Meta. Ulterior, autoritatea electorală compară sumele cheltuite de actori politici pe Google și Meta cu cele indicate în rapoartele financiare depuse la CEC.

Dar Caraman spune că este complicat de demonstrat legătura cu vreun partid atunci când mesajele de dezinformare politică sunt promovate prin conturi false.

Angelica Caraman a spus că dezinformarea pe rețele a fost una dintre cele mai mari provocări pentru CEC în campania electorală precedentă (cea pentru alegerile locale din 2023). Pentru a combate dezinformarea în campania pentru alegerile din 20 octombrie, Caraman a îndemnat să „se implice întreaga societate și instituțiile statului”.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te