CEC va deschide 150 de secții de votare pentru diaspora, invocând un nou aviz al MAIE

Într-o nouă decizie despre organizarea votului în străinătate de natură să înfurie mai mulți concurenți electorali, Comisia Electorală Centrală (CEC) a spus la 23 iunie că la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie vor fi deschise pentru alegătorii din diaspora numai 150 de secții de votare.

Este un număr mult mai mic decât cel așteptat în urma unor verdicte ale Curții de Apel Chișinău și Curții Supreme de Justiție, care au spus că CEC trebuie să țină cont la luarea acestei decizii de avizul ministerului de Externe. Într-un prim aviz, ministerul de Externe a spus că în străinătate pot fi organizate 191 de secții de votare.

În noua hotărâre a CEC, se afirmă însă că ministerul a dat la 23 iunie un nou aviz. Numărul de 150 de secții s-ar baza pe un deviz de cheltuieli pentru birourile electorale ale secțiilor de votare din străinătate adoptat de CEC la începutul campaniei.

Electoratul moldovean din străinătate a crescut și a devenit activ în ultimii ani, așa încât poate avea un impact decisiv asupra rezultatului alegerilor. Se crede că un număr mare de secții de votare în străinătate ar avantaja partide pro-europene, ca partidul pro-prezidențial PAS, dar și blocul Renato Usatîi, și ar dezavantaja principalul lor rival, blocul comuniștilor și socialiștilor.