CEC va examina plângerile de presupuse fraude financiare în campania electorală - dacă sunt susținute de dovezi (Dorin Cimil)

Dorin Cimil, președintele CEC, Chișinău, 12 noiembrie 2020.

La Comisia Electorală Centrală sunt patru sesizări legate de nereguli financiare în derularea campaniei electorale , depuse de echipa liderei PAS, Maia Sandu, de liderul Liberal, Dorin Chirtoacă, de Renato Usatîi, liderul Partidului Nostru și de Asociației veteranilor „Tiras-Tighina”, a declarat președintele CEC, Dorin Cimil într-un interviu cu Europa Liberă.

### Vezi și... ### Dorin Cimil: Sunt necesare probe pentru excluderea unui candidat din cursă

„Se invocă încălcări de ordin a raportării financiare” a mai spus Cimil, care a asigurat că plângerile vor fi examinate dar numai după ce vineri seară se încheie „săptămâna financiară” pentru campania electorală si sunt depuse raporturile de cheltuieli ale echipelor de campanie.

„Cazul va fi examinat cu siguranță” a declarat Cimil Europei Libere, și s-ar putea „să fixăm ședința, dacă va fi acumulat suficient material pe această problemă. Este necesară acumularea probelor, evaluarea lor, expunerea într-un proiect de hotărâre și deja examinarea propriu-zisă din partea tuturor membrilor CEC”, a mai declarat președintele Comisiei Electorale Centrale.

CEC a primit și „240 de plângeri și sesizări” legate de nereguli în privința votului cetățenilor de pe malul stâng al Nistrului, fie că ar fi fost transportați organizat , ceea ce este interzis, fie că are fi fost mituiți să voteze. Mai sunt „pe rol circa 190, o parte din ele nu s-au adeverit și, respectiv, procedurile au fost stopate”. Totodată Dorin Cimil a declarat că au fost sesizate Procuratura Anticorupție și Inspectoratul General de Poliție dar a ținut să precizeze că încă nu se poate vorbi de „fraudarea alegerilor”, pentru că nu este dovedit că aceste nereguli, dacă au avut loc, au influențat rezultatul final al alegerilor.

### Vezi și... ### Maia Sandu cere anularea voturilor „transnistrene”