CEDO: Autoritățile azere sunt vinovate de torturarea bloggerului Alexandr Lapșin

Bloggerul Alexandr Lapșin lângă clădirea Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Strasbourg, 25 aprilie 2018

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a găsit autoritățile azere vinovate de torturarea bloggerului Alexandr Lapșin și încercarea de a-l ucide într-o închisoare din Baku, informeaza televiziunea Current Time, un proiect Europa Liberă/Libertatea/ Vocea Americii.

Curtea a declarat în decizia unanimă, publicată ieri, pe 20 mai, că Azerbaidjanul trebuie să plătească despăgubiri de 30.000 de euro (36.500 de dolari) lui Lapșin, care a fost reținut în Belarus în 2016 și extrădat în Azerbaidjan, unde a fost acuzat că ar fi vizitat ilegal regiunea Nagorno-Karabakh. https://hudoc.echr.coe.int/eng-press#{%22itemid%22:[%22003-7024612-9478049%22]}

Lapșin este un jurnalist care are un blog de călătorii și care deține pașapoarte rusești, ucrainene și israeliene. El a susținut că nu este vinovat și că vizita sa în regiunea separatistă nu a avut motive politice și că el consideră Nagorno-Karabah un teritoriu azer.

În iulie 2017 a fost condamnat la 3 ani de închisoare.

În septembrie 2017, Lapșin a declarat că a fost atacat fiind în detenție preventivă și aproape că a fost ucis. Oficialii au declarat că a fost o tentativă de sinucidere și, trei zile mai târziu, președintele azer Ilham Aliyev l-a grațiat.

Lapșin a stat trei zile în secția de terapie intensivă a unui spital din Baku înainte de a fi deportat în Israel, unde a făcut o declarație presei prin care a respins acuzațiile care i-au fost aduse de autoritățile azere.

Examinările medicale efectuate în Israel au confirmat versiunea bloggerului conform căreia cineva a încercat să-l ucidă. Experții independenți din Rusia și Țările de Jos au confirmat, de asemenea, versiunea de asasinare, care a devenit baza depunerii unei plângeri împotriva Azerbaidjanului la CEDO.

Instanța europeană a constat că „dovezile medicale și de altă natură disponibile au arătat în mod clar că viața reclamantului a fost în pericol grav și iminent”, adăugând că autoritățile azere nu au reușit să investigheze în mod adecvat incidentul.