CEDO dă câștig de cauză unor plângeri venind din regiunea transnistreană

Avocatul Stepan Popovski

Pentru prima dată, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a dat câștig de cauză unor plângeri de încălcări venind din regiunea transnistreană, depuse chiar de la Tiraspol. Până acum dosarele erau reprezentate exclusiv de organizații sau avocați din dreapta Nistrului. Acum însă, pentru prima dată, au câștigat la CEDO două cazuri reprezentate de avocatul de la Tiraspol Stepan Popovski.

### Vezi și... ### Drepturile omului în regiunea transnistreană: „Cine mă va apăra?”

Stepan Popovski a declarat pentru Europa Liberă că în cele două dosare care vizau încălcări ale dreptului la viață și drepturilor la proprietate, la întruniri și la o justiție echitabilă CEDO a dispus compensații în mărime de 26 de mii de euro și, respectiv, de 3000 de euro. Primul dosar a reprezentat cauza unei familii care și-a pierdut fiica după ce aceasta s-a otrăvit cu ciuperci cumpărate dintr-o piață

Vinovată a fost recunoscută Federaţia Rusă, care, așa cum au demonstrat precedentele judecate la CEDO, este responsabilă de starea de lucruri din regiunea separatistă a Republicii Moldova.

### Vezi și... ### „Limitați în dreptul la exprimare și în libertatea întrunirilor”. Activiști de la Tiraspol au ajuns la ­­CEDO

Popovski mai spune că plângerile au fost depuse acum 11 ani și că în acest moment la CEDO există 15 dosare pe care în calitate de avocat le reprezintă direct de la Tiraspol.

Administrația transnistreană contracarează orice persoană sau organizație critică la adresa regimului, iar anul trecut în regiunea separatistă s-au înmulțit dosarele penale prin care reprezentanți ai opoziției sau activiști din societatea civilă au fost acuzați de extremism. Majoritatea au fost nevoiți să fugă din regiune, iar cei care au rămas sunt acum în închisoare.