Un site ucrainean specializat în tehnica militară a informat potrivit ziarului cehesc Hospodarské Noviny (HN) că în noua dronă iraniană Shahed-238, cel mai important element provine de la compania cehă de armament PBS Velká Bíteš.
Ucrainenii de la Defense Express au scris că Kievul a descoperit asta analizând o dronă de acest tip doborâtă în timpul unui atac aerian rusesc, luna trecută.
Pentru Cehia, o asemenea „colaborare” nedorită ar fi cu atât mai penibilă, cu cât țara central-europeană s-a comportat de la începutul invaziei rusești în Ucraina, în urmă cu aproape doi ani, ca unul din cei mai de nădejde aliați ai Kievului, furnizând constant armament țării atacate.
Serverul Defense Express a scris că motorul găsit în drona iraniană doborâtă de la ruși este cel marcat de firma cehă drept PBS TJ150, care poate propulsa drone cu viteza de 520 km/oră.
Dar directorul firmei cehești, Milan Macholán, a negat insistent că ar fi așa. El a spus că deja cu ani în urmă, când drone iraniene au fost doborâte în Arabia Saudită, s-a constatat că motoarele lor sunt „asemănătoare vizual” cu acelea fabricate de firma cehă PBS. „Dar nu sunt motoarele noastre!”, a insistat el.
„După o anchetă independentă, asta a confirmat chiar un raport al unei Comisii ONU”, a mai declarat omul de afaceri ceh.
O minciună deliberată?
O sursă nenumită din „comunitatea de informații de securitate” din Cehia citată de HN a declarat la rândul său că nu este vorba de vreun motor de fabricație cehească.
Mai mult, ar fi spus acel expert, toată afacerea pare să fie o încercare deliberată de a compromite livrările de armament din Cehia spre Ucraina.
Firma PBS, scrie HN, exportă motoare de dronă în Statele Unite, alte țări din NATO și în sud-estul Asiei. Anul trecut a anunțat că grație cererii mari, va dubla producția.
Șeful firmei a dezvăluit chiar că PBS livrează motoare pentru drone ucrainene și insistă că informațiile din presa ucraineană sunt „un atac deliberat” la adresa companiei. Macholán mai declară că nu este primul incident de acest fel, și vede în spatele lui și alte altora mâna „dezinformării rusești”.
HN notează că dronele Shahed-238 au fost prezentate de iranieni în premieră în noiembrie 2023 și că motorul ar putea fi, la fel ca în cazul modelului mai vechi Shahed-136, de producție chineză, cu tehnologie copiată din Occident, cel mai probabil din Germania.
Rusia a început să fabrice singură drone iraniene, pe scară largă. Ele nu sunt așa de precise ca rachetele, dar îi ajung ca să terorizeze populația și să distrugă ținte civile. Greutatea încărcăturii lor letale este o zecime din cea a rachetelor. Agenția ucraineană Molfar, care își ia informația din surse deschise, spune că rușii produc drone inclusiv în centre comerciale părăsite, mai informează ziarul cehesc.
### Vezi și... ### În plin război, la Kiev se construiește prima fabrică de drone Bayraktar