Pe lista reînnoită însă nu se mai regăsesc patru cetățeni ruși. Este vorba despre trei oameni de afaceri și un militar: Farhad Ahmedov, Aleksandr Șulghin, Grigori Berezkin și Ggeorghi Șuvaev.
În cazul militarului Gheorghi Șuvaev, situația pare să fie cât se poate de clară. El a murit pe 1 octombrie 2022, motiv pentru care a fost eliminat de pe lista de sancțiuni a UE. Șuvaev a fost colonel în armata rusă, artilerist și, potrivit serviciilor secrete ucrainene, a participat la bombardarea orașelor și satelor din regiunile Sumî și Harkov.
Cine sunt ceilalți trei?
Farhad Ahmedov a devenit cunoscut publicului larg acum câteva luni, în urma unui scandal cu o convorbire telefonică interceptată, în cadrul căreia interlocutorii condamnau războiul pornit de Rusia împotriva Ucrainei. Se presupune că unul dintre interlocutori era miliardarul rus, iar celălalt - producătorul muzical Iosif Prigojin (fost membru al Consiliului Federației Ruse). Iosif Prigojin a calificat înregistrarea drept un fals, în timp ce Ahmedov a evitat să comenteze acuzațiile. Ulterior, însă, FSB ar fi afirmat că înregistrarea este una autentică, potrivit publicației „Vajnîie Istorii” („Povești cu pondere”). S-a relatat, de asemenea, că sancțiunile împotriva lui Farhad Ahmedov urmau să fie ridicate, deoarece au fost impuse pe baza unor informații depășite: acesta a vândut acțiuni la Nortgas în 2012 și nu a mai deținut acțiuni la companii rusești în portofoliul său din 2017.
### Vezi și... ### Justiția europeană respinge plângeri de la oligarhi ruși împotriva sancțiunilorAlexandr Șulghin este fostul director general al magazinului online „Ozon”. Este vorba de un retailer rusesc, asemănător cu „Amazon”. Șulghin a încercat să obțină în instanță ștergerea numelui său din lista de sancțiuni a UE și a fost primul om de afaceri rus care a reușit acest lucru, după ce a contestat la Curtea Europeană de Justiție clauza în care a fost inclus ca „om de afaceri important”. Potrivit experților, faptul că Alexandr Șulghin a părăsit în luna aprilie „Ozon” a fost decisiv în luarea deciziei.
Grigori Berezkin este milionar în dolari, potrivit „Forbes Rusia”. Antreprenorul rus este proprietarul grupului de companii ECH („Euroseverneft”) care au ca principale domenii de activitate sectorul petrolier și energetic, dar și mass-media. De-a lungul anilor, Berezkin a deținut diverse instituții media rusești, inclusiv, potrivit lui, „ziarul preferat al lui Vladimir Putin” - „Komsomolskaia Pravda”, o portavoce a propagandei Kremlinului. Cu toate acestea, există opinii potrivit cărora adevăratul proprietar al ECH nu ar fi Berezkin, ci un bancher apropiat de Vladimir Putin, Iuri Kovalciuk.
RBC este un alt activ al lui Grigori Berezkin. În cadrul acestui grup media rusesc (cu sediul la Moscova și care include: un portal de știri, un post TV, un ziar și o revistă de afaceri), șefii numiți de Rusia în teritoriile ocupate ale Ucrainei sunt numiți „guvernatori interimari”, iar războiul dus de Rusia împotriva Ucrainei – „operațiune militară specială”, așa cum o cere Kremlinul. Totodată, potrivit jurnalistului de investigații Andrei Zaharov, familia lui Grigori Berezkin deține o parte din acțiunile grupului de companii care a dezvoltat sistemul de operare rusesc „Aurora”. Conform planurilor rusești, acesta din urmă urmează să fie instalat pentru început pe smartphone-urile oficialilor, iar ulterior - lansat și pe piața de consum.
Kremlinul a comentat deja hotărârea cu privire la excluderea celor trei businessmeni de pe lista de sancțiuni ale UE. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului i-a împărțit pe oamenii de afaceri ruși în două tabere.
„În ce privește excluderea din lista celor supuși sancțiunilor, știm că există oameni de afaceri care „alunecă” pe poziții antirusești și care încearcă să iasă de sub sancțiuni cu o plată de „doisprezece arginți”. Sunt niște trădători. Există și antreprenori care își apără interesele în instanță în mod sistematic și metodic. Este dreptul oricărui antreprenor și noi îl tratăm cu respect”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, la o conferință de presă, pe 14 septembrie, transmite „Kommersant”.
### Vezi și... ### Magnatul Oleg Tinkov renunță la cetățenia rusă pentru a se distanța de „o țară fascistă”Șulghin, Ahmedov și Berezkin au fost adăugați pe lista de sancțiuni a UE în primăvara anului 2022 ca oameni de afaceri apropiați de Vladimir Putin care beneficiază de pe urma regimului rus. Anterior, toți trei au intentat procese la Curtea de Justiție a UE, cerând ridicarea restricțiilor anterioare în ceea ce îi privește.
În total, potrivit instanței UE, oamenii de afaceri ruși au depus aproximativ 60 de acțiuni în justiție pentru ridicarea sancțiunilor. Anterior, instanța UE a ridicat sancțiunile doar în cazul rudelor oamenilor de afaceri care au căzut sub incidența restricțiilor - mama lui Evgheni Prigojin, Violeta, și fiul lui Dmitri Mazepin, Nikita. Sentința împotriva lui Mazepin a fost parțială și s-a referit doar la activitățile sale profesionale de pilot de curse auto.
Anterior, instanța UE a respins cererile lui Dmitri Pumpianski, fostul director general și proprietar majoritar al Pipe Metallurgical Company, și ale soției sale, ale lui Ghenadi Timcenko, coproprietar al NOVATEK și SIBUR, și ale soției sale, precum și ale lui Tigran Hudaverdian, fost director general al Yandex, și ale lui Mihail Guțeriev, proprietar al „Safmar Group”.
În luna iulie a acestui an, Marea Britanie l-a eliminat pe omul de afaceri Oleg Tinkov de pe lista de sancțiuni. Acesta nu mai face obiectul unor sancțiuni care implică confiscarea activelor și interzicerea furnizării de servicii. În luna mai a anului trecut, Tinkov a publicat o postare în care spunea că nu mai are „nimic în Rusia” și că „scoate din țară mărcile Tinkoff și La Datcha”: nu dorea ca acestea să fie „pătate cu sângele soldaților ruși și al locuitorilor din Ucraina”.
### Vezi și... ### Ungaria încearcă să elimine nouă persoane de pe lista de sancțiuni UE impuse Rusiei