Cei trei polițiști kosovari arestați în Serbia au fost eliberați în urma unui ordin judecătoresc

Fatmir Haxholli (stânga), secretarul Biroului de legătură al Kosovo la Belgrad, alături de cei trei polițiști kosovari eliberați pe 26 iunie.

Polițiștii kosovari arestați la mijlocul acestei luni pe motiv că ar fi intrat pe teritoriul Serbiei au fost eliberați.

Pe 26 iunie, un tribunal din orașul Kraljevo, din centrul Serbiei, a ordonat eliberarea celor trei ofițeri de poliție kosovari reținuți de autoritățile sârbe la începutul acestei luni pe frontiera dintre Serbia și Kosovo, producând escaladarea tensiunilor deja aprinse dintre cele două țări vecine.

### Vezi și... ### Liderii sârbi și kosovari, reticenți să discute pe tema crizei polițiștilor reținuți în Serbia

Cei trei, identificați după inițialele lor - B.S., R.Z. și S.M. - fuseseră acuzați de producerea, deținerea, portul și traficul neautorizat de arme și substanțe explozive. Polițiștii au dispărut în circumstanțe neclare la 14 iunie. Kosovo a declarat că aceștia se aflau într-o patrulă regulată care urmărea prevenirea contrabandei transfrontaliere.

Ministrul de interne Xhelal Svecla a acuzat Serbia că „a intrat pe teritoriul Kosovo și i-a răpit" pe cei trei polițiști. Autoritățile de la Belgrad susțin că ofițerii au fost arestați „adânc în interiorul” teritoriului sârb. KFOR, misiunea de menținere a păcii condusă de NATO în Kosovo, a declarat că nu este clar unde se aflau ofițerii de poliție în momentul arestării lor.

Statele Unite și Uniunea Europeană au îndemnat Serbia să îi elibereze imediat pe cei trei polițiști. Într-o declarație emisă la 26 iunie, Înalta Curte din Kraljevo a declarat că, deși acuzația împotriva celor trei a fost confirmată, completul a „emis o decizie prin care a pus capăt detenției inculpaților”.

Gradimir Nalliq, avocatul care îi reprezintă pe cei trei ofițeri de poliție, a confirmat pentru RFE/RL că clienții săi au fost eliberați, adăugând că aceștia se vor întoarce în Kosovo.

La sfârșitul lunii trecute, ciocniri violente între forțele de menținere a păcii KFOR și sârbii care protestau în nordul Kosovo au provocat zeci de răniți, după ce Pristina a ignorat rugămințile Occidentului de a evita escaladarea situației și a încercat în schimb să instaleze cu forța primari de etnie albaneză, după ce alegerile din nordul majoritar sârbesc au fost boicotate.

Kosovo și-a declarat independența față de Serbia în 2008. Belgradul nu recunoaște independența fostei sale provincii, iar tensiunile cu Pristina sunt din nou în creștere.

Zeci de răniți în confruntările dintr-un oraș cu majoritate sârbă din Kosovo