Într-un text publicat pe ziarulnational.md, Victor Chirilă de la Asociația pentru Politică Externă se ocupă de „elogiile” aduse de Igor Dodon autorităților Federației Ruse pentru că ar ajuta R. Moldova cu un credit necondiţionat.
Your browser doesn’t support HTML5
În realitate, este ferm convins Chirilă, viitorul credit financiar, la fel ca și orice ajutor oferit de Rusia, este implicit legat de respectarea unui șir de conditionalitați politice ce vor submina suveranitatea, independența și integritatea teritorială a Republicii Moldova.
Autoritățile R. Moldova nu vor insista pe transformarea neîntârziată a actualei misiuni de pacificare într-o misiune internatională de observatori civili, vor continua să contribuie, la finanțarea bugetului regimului separatist de la Tiraspol, nu vor crea impedimente pentru aprovizionarea contingentului militar rus staționat ilegal pe teritoriul R. Moldova şi vor torpila orice efort major de integrare în spațiul euro-atlantic, atenţionează Chirilă.
Cât privește asistența acordată de UE și SUA, continuă el, conditionalitățile puse de acești parteneri au ca scop consolidarea democrației, respectarea statului de drept, asigurarea independentei energetice, precum și modernizarea/eficientizarea economiei și instituțiilor R. Moldova, astfel, spre deosebire de Rusia, contribuind la întărirea independenței și suveranității ei și nicidecum invers.
Tot ziarulnational.md publică mesajul unui medic epidemiolog către ministra Sănătății, după închiderea Spitalului raional din Ștefan Vodă şi decizia de a transfera bolnavii cu Covid-19 la Spitalul raional Hâncești: „Cel mai mare focar de coronavirus sunt spitalele”, o anunţă medicul epidemiolog de la acest spital, Oxana Vrabie, pe ministra sănătăţii. Instituția medicală ar duce lipsă de echipamente, dezinfectante, medicamente, iar autoritățile nu asigură testarea lucrătorilor medicali la noul coronavirus, se mai arată în mesaj. Totodată, Oxana Vrabie spune că luctătorii medicali sunt „ținuți în frică”, nu au siguranța zilei de mâine și nu simt nicio susținere.„Cum se poate?! Să împrăștii pacienții suspecți și confirmați în tot mai multe instituții medicale?! Să duci suspecți din Ștefan Vodă în Hâncești, unde situația epidemiologică e relativ sub control, când e clar că cel mai mare focar de Covid pe moment sunt instituțiile medicale?!”, a răbufnit medicul într-un mesaj pe Facebook.
Radiochisinau.md publică o ştire despre indexarea a peste 680 de mii de pensii din 1 aprilie. Mărimea indexării e de 4,83%, iar coeficientul de indexare constituie media creșterii anuale a indicilor prețurilor de consum pentru ultimii trei ani, precizează publicaţia. Dă şi un exemplu: cuantumul pensiei minime pentru limită de vârstă va creşte de la 1079 de lei la 1131 de lei.
Ediţia de Chişinău a ziarului adevarul,md sintetizează ideile dintr-un interviu cu profesorul Gary Pisano de la Harvard înregistrat după ce acesta a publicat, alături de colegii săi Raffaella Sadun şi Michele Zanini, un articol în Harvard Business Review ce a stârnit numeroase comentarii şi reacţii pe tot globul. Scopul articolului a fost de a ajuta autorităţile din Statele Unite şi Europa să înveţe din greşelile Italiei pentru a putea răspunde adecvat la provocările fără precedent cauzate de pandemia de coronavirus. Iată câteva sugestii: „Acţionaţi devreme şi acţionaţi puternic. Închiderea şcolilor şi afacerilor, limitarea călătoriilor, emiterea de ordonanţe pentru a sta acasă, etc. pot părea ca acţiuni exagerate la început, dar nu sunt. Virusul se mişcă pe cont propriu foarte repede şi trebuie să i-o iei înainte. Acţionaţi sistematic. Nu există vreo singură soluţie magică, sunt multe ce trebuie făcute la un loc: distanţare socială, închiderea temporară a şcolilor şi afacerilor, statul acasă, testarea rapidă şi extinsă, reorganizarea punctelor de îngrijire şi multe altele. Informaţiile sunt cruciale. Nu poţi înfrânge un inamic dacă nu îl vezi sau dacă nu ştii unde este ori cât de puternic este”.
Într-un raion-focar al infecției Covid-19, și la acest sfîrșit de săptămână au fost oficiate slujbe în biserici – îşi anunţă cititorii cotidianul.md.
Din ştire aflăm că au fost amendați preoții a două biserici din satul Racovăț, raionul Soroca, care au oficiat slujba religioase sâmbătă, 4 aprilie. Aceștia au oficiat slujbele cu participarea enoriașilor, lucru interzis. Sancțiunea vine în contextul nerespectării măsurilor de prevenire şi combatere a bolilor epidemice care pun în pericol sănătatea publică.
Şi tot cotidianul.md publică o cerere către autorităţi formulată de fosta ministră a Sănătății, Ala Nemerenco, să cazeze personalul medical în hotele, pensiuni și cămine. „Cazați cât încă nu e târziu tot personalul medical de pe prima linie și ambulanță în hotele, pensiuni, cămine. La numărul de personal care se află permanent sub riscul infectării, va veni un nou val de îmbolnăviri – membrii familiilor lor. Ați promis nu odată că veți caza personalul. Și câte cadre medicale avem astăzi cazate?”, întreabă fosta ministră a Sănătății.
Tv8.md reţine o altă declaraţie a fostei ministre a Sănătății, Ala Nemerenco, cea în care se critică decizia autorităților de a rechema bugetarii la serviciu. În acest mod, cazurile confirmate de coronavirus ar putea crește, afirmă Nemerenco.
„Mii și zeci de mii de funcționari de cabinet, care pot face liber munca lor de acasă, se vor deplasa iar într-o mișcare browniană prin oraș. Care a fost scopul să-i ții doar câteva zile acasă, când ei vor circula exact în perioada cu cei mai mulți posibil infectați, nu e clar. Logica – zero,” spune Nemerenco, citată de tv8.