Ordinul SIS a fost emis pe 2 octombrie. Instituția a cerut furnizorilor de comunicații electronice să blocheze accesul utilizatorilor din R. Moldova la yandex.ru, dzen.ru, rutube.ru.
Blocarea a afectat și alte servicii deținute de Yandex. Utilizatorii din R. Moldova au semnalat pe rețele că au probleme în a accesa serviciul de streaming Yandex Music și serviciul de taxi Yandex Go.
Prin același ordin, SIS a mai blocat două domenii (moldova24.online și pwa.moldova24.online) a unui canal de televiziune online dedicat Moldovei, MD24, care transmite de la Moscova și care ar promova politicieni afiliați oligarhului pro-rus Ilan Șor, condamnat în Moldova la 15 ani de închisoare pentru rolul său în dosarul „furtul miliardului”.
Blocarea site-urilor de către SIS se înscrie într-o tendință de a limita accesul publicului din R. Moldova la resurse electronice care ar prezenta „riscuri în adresa securității naționale”.
Acum o săptămână, SIS a blocat site-ul nuacum.eu, care conține îndemnuri la un vot negativ la referendumul despre aderare la UE din 20 octombrie, dar și la șase site-uri ruse: ng.ru; gazetacrimea.ru; crimea.gov.ru; crimea.ria.ru; crimea24tv.ru și ria.ru – site-ul uneia dintre cele mai mari agenții de presă din Rusia, deținută de stat.
- Te-ar putea interesa și: SIS blochează mai multe site-uri de știri din Rusia și un portal anti-referendum
Atunci, blocarea a fost comentată de deputatul rus Leonid Kalașnikov, care a spus că blocarea ar fi avut loc din nevoia de a limita influența Rusiei înaintea alegerilor moldovene. „Ei (autoritățile de la Chișinău – n.r.) își rezolvă propriile obiective. Acum ei merg spre alegeri și, bineînțeles, că au nevoie să deconecteze Rusia”, a spus Kalașnikov.
La mijlocul lunii iunie, Statele Unite, Canada și Marea Britanie au avertizat că au cunoștință de planurile Rusiei de a influența alegerile prezidențiale din octombrie din R. Moldova și de a le contesta rezultatul, dacă nu ies cum ar intenționa Kremlinul. În acest sens, Moscova ar discredita actuala guvernare prin dezinformarea și manipularea opiniei publice.
- Te-ar putea interesa și: Statele Unite, Canada și Marea Britanie, împreună împotriva amestecului Rusiei în alegerile prezidențiale din R. Moldova
Yandex a câștigat o reputație controversată, fiind numit „un instrument al dezinformării și operațiunilor cibernetice” ale Federației Ruse atât în fostele state sovietice, cât și în Occident.
Recent, o investigație a Serviciului Balcanic al RFE/RL a scos la iveală o campanie de dezinformare care vizează patru țări din regiune. Rețeaua de propagandă creează rapid sute de articole tip știri, care se bazează adesea pe conținutul oferit de instituții media rusești interzise în prezent de UE. Printre altele, operațiunea de dezinformare utiliza platforme rusești precum VK Video și Yandex pentru a traduce, produce și distribui conținutul.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te