Dpa relatează că situația este deosebit de gravă în regiunile mediteraneene de coastă din Andaluzia, Murcia și Valencia, care sunt foarte populare în rândul turiștilor.
Liderul regional din Valencia, Carlos Mazón, a cerut locuitorilor să se mute în locuri mai înalte.
În unele zone, locuitorii au fost blocați în casele lor și au trimis mesaje de urgență prin intermediul rețelelor de socializare, a relatat ziarul El País.
În plus față de precipitațiile abundente, s-au semnalat grindină și rafale puternice de vânt, potrivit serviciului meteorologic național AEMET.
„Pietrele de grindină erau de mărimea unor mingi de golf”, a declarat fermierul Mercedes González, în vârstă de 46 de ani, pentru El País. „Părea sfârșitul lumii”.
Furtunile au provocat revărsarea râurilor, inundând străzi, case și câmpuri, cu mașini și copaci măturați de ape.
Se așteaptă ca zona de ploaie să se deplaseze astăzi spre nord-estul peninsulei iberice. Cu toate acestea, o avertizare de vreme severă rămâne în vigoare pentru mari părți ale țării.
Serviciul meteorologic a declarat că situația din Spania nu se va calma complet până joi.
În sudul și estul Spaniei, autostrăzile și drumurile rurale au trebuit să fie închise în multe locuri. Transporturile aeriene și feroviare au fost, de asemenea, afectate. Cursurile au fost anulate în numeroase școli și universități.
Din cauza unei alunecări de teren, un tren de mare viteză care mergea de la Malaga la Madrid a deraiat la scurt timp după plecare, cu 291 de pasageri la bord. Cu toate acestea, se pare că nu au existat răniți, a declarat compania feroviară de stat spaniolă, Renfe.
Furtuna cu ploi abundente a lovit deja Mallorca și alte insule Baleare luni. Situația de acolo s-a ameliorat, deși o avertizare galbenă de furtună era încă în vigoare pentru unele zone, inclusiv Mallorca.
- Te-ar putea interesa și: 11 muncitori de la o fabrică din Tennessee au fost luați de viitură. Doar 5 au fost salvați
Precipitațiile abundente au devenit mai frecvente și mai intense în întreaga lume, în mare parte din cauza schimbărilor climatice, amintește dpa. Pe măsură ce temperatura globală crește, aerul mai cald reține mai multă umiditate, ceea ce duce la creșterea nivelului precipitațiilor.
Cu toate acestea, inundațiile nu sunt doar un rezultat al schimbării tiparelor meteorologice. Alte activități umane, cum ar fi dezvoltarea urbană, despădurirea și infrastructura inadecvată, contribuie, de asemenea, în mod semnificativ la riscurile de inundații.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te