Cel puțin un mort în urma protestelor declanșate de posibila fraudare a alegerilor din Venezuela

Mii de locuitori din Venezuela au ieșit în stradă să protesteze față de o posibilă fraudare a alegerilor.

Cel puțin o persoană a murit luni în Venezuela, după ce forțele de ordine au încercat să disperseze miile de protestatari care susțin că președintele venezuelan Nicolas Maduro a obținut fraudulos un al treilea mandat la putere.

Forțele de securitate venezuelene au tras luni cu gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc asupra protestatarilor furioși care contestă victoria revendicată de președintele în funcție Maduro. Ea este contestată de opoziție, care susține că reprezentantul ei, Edmundo Gonzalez, a câștigat de fapt cu 73,2%.

Mii de oameni au inundat străzile mai multor cartiere ale capitalei, scandând „Libertate, libertate!” și „Acest guvern o să cadă!”, transmite Agenția France Presse.

Unii au rupt afișele de campanie lui Maduro de pe stâlpi de stradă și le-au ars.

În țară, cel puțin două statui ale lui Hugo Chavez, liderul socialist care a condus țara timp de mai bine de un deceniu și l-a ales pe Maduro drept succesor, au fost doborâte de protestatari.

Un bărbat lovește într-o cratiță în timpul unui protest împotriva guvernului președintelui venezuelean Nicolas Maduro în Valencia, statul Carabobo, pe 29 iulie 2024, la o zi după alegerile prezidențiale din Venezuela.

Cel puțin o persoană a murit în nord-vestul statului Yaracuy și alte 46 au fost arestate în cadrul demonstrațiilor post-electorale, a declarat Alfredo Romero, șeful ONG-ului Foro Penal, specializat în problemele deținuților politici, pe platforma X.

La Caracas, corespondentul AFP a văzut membri ai gărzii naționale care trăgeau cu gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc asupra protestatarilor, unii purtând căști de motociclete și bandane legate peste față pentru protecție. Unii civili au răspuns, aruncând cu pietre.

Au fost semnalate proteste chiar și în zonele foarte sărace din Caracas, care fuseseră bastioane de sprijin pentru Maduro și guvernul său socialist. În unele zone s-au auzit focuri. Protestele au izbucnit și în altă parte în Venezuela.

„Vrem libertate. Vrem să plece Maduro. Maduro, pleacă!", a declarat pentru AFP Marina Sugey, o locuitoare de 42 de ani dintr-o zonă săracă din Caracas, numită Petare.

Argumentele opoziției

Maduro, în vârstă de 61 de ani, a participat luni la o ședință la care Consiliul Electoral Național (CNE) i-a certificat realegerea pentru un al treilea mandat de șase ani, până în 2031.

El a respins criticile internaționale și îndoielile cu privire la rezultatul votului de duminică, susținând că Venezuela a fost ținta unei tentative de „lovitură de stat” de natură „fascistă și contrarevoluționară”.

Dar liderul opoziției, Maria Corina Machado, a declarat reporterilor că o analiză a dosarelor de vot disponibile până acum a arătat în mod clar că următorul președinte „va fi Edmundo Gonzalez Urrutia”. Acesta a candidat în locul ei după ce nu i-a fost permisă candidatura de către instanțele de judecată controlate de Maduro.

Analiza arată un avans „ireversibil din punct de vedere matematic” pentru Gonzalez Urrutia, a spus ea, cu 6,27 milioane de voturi la doar 2,75 milioane pentru Maduro.

Alegerile s-au desfășurat pe fondul temerilor larg răspândite de fraudă din partea guvernului și a unei campanii afectate de acuzații de intimidare politică.

Știre preluată de la Europa Liberă România.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te