Cele cinci mari secete din ultimii 30 de ani | Nivel radioactiv obișnuit în Republica Moldova

-

Care au fost cele mai importante știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețele? Aflați dimineața la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Mold-Street.com estimează că rezervele de stat la grâu ar putea fi majorate cu peste 30.000 de tone, după ce Agenția Rezerve Materiale va aloca mai mulți bani pentru achiziționarea de grâu . Portalul online citează un expert în piața cerealelor care spune că majorarea rezervelor de stat în condiții de criză este o inițiativă bună, în contextul secetelor tot mai frecvente. Mold-Street menționează că potrivit estimărilor autorităților recolta de grâu în acest an va fi de aproximativ 800.000 de tone, ceea ce înseamnă aproape jumătate din recolta de anul trecut. Informația despre cantitatea de grâu din rezervele de stat este una confidențială, însă anterior se vehicula o cifră de 70.000 de tone, iar împreună cu noile achiziții, Republica Moldova ar putea avea o rezervă de stat de grâu de aproape 100.000 de tone.
  • Portalul Agora.md scrie că în ultimii 30 de ani cinci secete puternice au lovit Republica Moldova și au afectat consumatorii și economia, și desigur – securitatea alimentară. De exemplu, seceta din 2007 a înrăutățit atât calitatea alimentelor care ajungeau pe mesele oamenilor din sate, cât și întregul sector agricol.
  • Agenția de Mediu spune că nivelul radioactiv pe teritoriul Republicii Moldova este normal, relatează TV8, pe fundalul luptelor din jurul centralei nucleare Zaporojie, Ucraina, cea mai mare din Europa. Jurnaliștii citează și reprezentanți ai Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, care spun că în prezent nu există riscuri ca populația să fie expusă la radiații, iar administrarea de iodură de potasiu, ale cărei stocuri au fost completate după donațiile oferite de România, nu e necesară.
  • România este pregătită din punct de vedere tehnic să livreze gaze naturale Republicii Moldova, întrucât compania care asigură transportul de gaze a finalizat lucrările de interconectare dintre cele două state. Potrivit Tvrmoldova.md, care citează oficiali de la București, România discută și cu partenerii săi externi pentru a importa gaze care să fie trimise vecinilor Republica Moldova și Ucraina.
  • Replica media scrie despre rata record a inflației anuale cu care se confruntă Republica Moldova. În luna iulie, prețurile au crescut cu 33,55 la sută, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Cele mai mari scumpiri au fost la serviciile pentru populație, pentru care s-a plătit cu 43,5% mai mult, dar și la produsele alimentare, prețurile cărora s-au majorat cu 36,4 la sută.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore