Cele două Moldove, de Paște

La Piața Eco Local din Chișinău, redeschisă după pandemie, 1 Mai 2021

Paștele este una din sărbătorile care pune în evidență contrastele din societatea moldovenească. Contraste care țin nu doar de diferențele dintre generații și de nivelul de bunăstare, ci și de mentalități și atitudini. Piața Centrală agroalimentară din Chişinău și Piața Eco Local sunt două locuri care ilustrează perfect aceste contraste.

Piața Centrală agroalimentară este unul din locurile în care o bună parte dintre locuitorii Chişină-ului merg să-și facă cumpărăturile, mai ales de sărbători. Pentru că acolo ar trebui să se găsească produse proaspete de la agricultori locali, cu gust autentic și la prețuri rezonabile.

Pregătiri de Paște la Piața Centrală din Chișinău.

Piața este percepută ca o alternativă mai naturală și mai ieftină față de produsele din rețelele de supermarketuri.

Tarabă cu cozonaci la Piața Centrală din Chișinău.

Usturoi moldovenesc - ofertă la la Piața Centrală din Chișinău

Agricultori și țărani vând în stradă

Doar că în timp, piețele de la Chişinău au devenit loc de comercializare pentru „chinezării” și importuri din Est, țăranii au fost înlocuiți cu intermediari, iar produsele naturale – cu legume, fructe și verdețuri crescute în sere industriale, de cele mai multe ori fără un minim control de calitate.

Un adolescent stă în telefon în timp ce așteaptă cumpărători la o tarabă cu cozonaci la Piața Centrală din Chișinău

Țăranii mai pot fi găsiți pe străzile din jurul pieței – cu produsele întinse în praful din stradă sau vânzând direct din găleți, genți sau lăzi, căutând mereu cu privirea speriată în jur o nouă patrulă de poliție de care ar trebui să fugă.

Piața în Republica Moldova a devenit simbolul sărăciei – un loc în general plin de intermediari și gherete cu produse de o calitate îndoielnică și pe lângă care pot fi găsiți oameni care își vând puținul de pe lângă casă pentru a putea supraviețui.

În ultimii ani însă în Chişinău a început să devină tot mai vizibilă o altă categorie de consumatori – la fel de sceptici în ceea ce privește produsele din supermarketuri, dar și cu exigențe crescute privind calitatea alimentelor. Această categorie „medie” ca vârstă și venit este de acord să plătească mai mult, dar să poată cumpăra produse ecologice certificate sau lucruri mai deosebite care nu se găsesc în comerț.

Vizitatori la Piața Eco Local din Chișinău, redeschisă după pandemie

Piața Eco Local este unul din puținele locuri în Chişinău cu produse certificate ecologic. Până la pandemie aceasta era deschisă în fiecare sâmbătă până la prânz. Din 1 mai Eco Local și-a reluat activitatea, odată cu anularea stării de urgență.

Comerciantă de verdețuri la Piața Eco Local din Chișinău, redeschisă după pandemie

Departe de aglomerația din Piața Centrală, Eco Local nu duce totuși lipsă de clienți, chiar dacă prețurile sunt considerabil mai mari și se apropie chiar de cele „europene”.

Vizitatori la Piața Eco Local din Chișinău, redeschisă după pandemie

Coș pascal la Piața Eco Local din Chișinău

Mulți cumpărători au venit aici înainte de Paște să cumpere produse și cadouri pentru masa de sărbătoare. Cu corturile instalate în parcarea unui business centru, la piața Eco Local se găsesc alimente certificate bio, produse tradiționale, verdețuri, vinuri, condimente sau brânzeturi franțuzești.

Vizitatori la Piața Eco Local din Chișinău

Mulți dintre vânzători au legat deja prietenii cu cumpărătorii, le fac și mici cadouri, discută afaceri sau politică sau îi servesc cu produsele noi. Câțiva dintre vizitatori ne-au spus că vin aici inclusiv pentru muzica bună și atmosfera relaxată.

Sâmbătă la Eco Local au cântat live Anastasia Jantâc și Ruslan Ciotu.