Your browser doesn’t support HTML5
Le dă unora celebritatea dreptul să fie, ca să-l cităm pe Orwell, „mai egali decât alții” ? Așa pare să se fi gândit multiplul campion Novak Djokovic, care a reușit să obțină o derogare medicală pentru a participa, deși nu e vaccinat împotriva Covid19, la Open-ul australian.
Se știa mai demult că Djokovic este anti-vaccinist, poziție pe care a făcut-o publică. Faptul că i s-a acordat acum această scutire medicală a fost considerat însă un tratament preferențial, nejustificat prin nimic în afară de celebritatea personajului.
Să amintim că Melbourne este orașul de pe glob care a cunoscut cea mai lungă perioadă de lockdown. E de înțeles de ce Djokovici a devenit, de la o zi pe alta, foarte nepopular în Australia, mai toată lumea dezaprobând decizia de a i se permite participarea la turneu.
Și premierul australian Scott Morrison a avut declarații foarte dure, spunând că acest caz trebuie examinat cu toată seriozitatea și că Djokovici ar trebui să se supună reglementărilor în vigoare, cele de care ascultă muritorii de rând.
Oricum, mai mult ca sigur nu vom ști din ce motive i s-a acordat derogarea, întrucât intervin aici atât protejarea vieții personale cât și păstrarea secretului medical.
### Vezi și... ### Scutirea de dovada vaccinării anti-COVID a lui Djokovic pentru Australian Open „nu este ireversibilă”Excepții se considerau ei înșiși, în Franța, și frații Bogdanoff. Gemenii Igor și Grișca Bogdanoff deveniseră vedete la televiziune grație unor emisiuni de popularizare științifică. În plus, ca urmare – foarte probabil – a unor operații estetice și a unor tratamente cu botox, fețele lor căpătaseră niște trăsături bizare, aproape înspăimântătoare.
Personaje controversate, implicate în diferite scandaluri, de la plagiat la escrocherie financiară, frații Bogdanoff aveau totuși legături în zonele cele mai selecte ale intelectualității, fiind apropiați de Roland Barthes spre exemplu sau de filozoful Luc Ferry.
Contaminați cu Covid19, frații au fost internați la terapie intensivă la mijlocul lunii decembrie, Grișca a murit în 28 decembrie, Igor șase zile mai târziu.
Aveau 72 de ani, nu erau vaccinați fiindcă se bazau pe o condiție fizică excepțională care îi apăra, credeau ei, de boală. Iată că, deși se bucurau – cum se spune – de o sănătate de fier, virusul a fost mai puternic.
Nu am avut intenții moralizatoare relatând aceste cazuri dar concluzia o poate trage fiecare. În ce mă privește, mă limitez să spun că încrederea excesivă în propria persoană poate fi o capcană cu urmări fatale.