La sfârsitul saptamânii trecute, în München, s-au sarbatorit cinci decenii de existenta a cenaclului Apozitia. Acest cenaclu este un reper cultural important al exilului românesc.
Your browser doesn’t support HTML5
Initiativa i-a apartinut lui Ion Dumitru, cel care avea sa înfiinteze ulterior o editura precum si o revista ce purta numele cenaclului. Lista colaboratorilor si a scriitorilor care au trecut pe la cenaclu sau au semnat în paginile revistei este impunatoare. Printre ei se numara multi redactori ai postului Radio Europa Libera, care functiona, dupa cum se stie, la München.
În prima zi, pe 28 iunie, manifestarile s-au desfasurat la Consulatul Român. Ion Dumitru a evocat principalele momente din istoria Apozitiei, amintind si de redutabilele greutati financiare de care s-a izbit. Pe aceeasi linie a evocarilor emotionante si în acelasi timp lucide s-a situat si scriitorul Gheorghe Sasarman. Dan Ciudin, actualul presedinte al cenaclului, a schitat câteva proiecte de viitor. Sâmbata am ascultat o foarte interesanta comunicare a sociologului Gabriel Anghel despre migratia româneasca din ultimele decenii. A urmat o masa rotunda la care, alaturi de Dan Ciudin, au vorbit Brigitte Drodtoff, de la asociatia GeFoRum si Sevi Mays, de la Societatea Germano-Româna pentru integrare si migratie. S-a urmarit îndeosebi gasirea unor modalitati de colaborare între aceste asociatii si cenaclul Apozitia.
Împreuna cu scriitorul Liviu Antonesei am fost invitatii din tara ai cenaclului. În ce ma priveste, am sustinut, tot sâmbata, o comunicare în care propuneam o privire sintetica asupra României de dupa caderea comunismului, iar Liviu Antonesei a avut, duminica, un recital poetic. Sa nu uit slujba de pomenire a scriitorului Pavel Chihaia, decedat recent, momentul muzical oferit de Alpinia si Adrian Sandu de la Gartner Theater si sa mai precizez ca întâlnirile au avut loc în spatiul oferit cu generozitate de misiunea greco-catolica. În sfârsit, reconfortanta a fost prezenta a doi membri marcanti ai cenaclului, fosti redactori ai Europei Libere, Gelu Ionescu, ale carui interventii au stârnit aplauze puternice, si Carmen Pompey, de o generozitate impresionanta si care a fost o gazda perfecta.
Asadar, aventura Apozitiei continua. Sigur, în alte conditii, caci diaspora de astazi nu mai este exilul de dinainte de 1989, pe care regimul comunist îl voia rupt de tara. Faptul ca spiritul cenaclului a ramas viu de-a lungul acestor cincizeci de ani merita toata admiratia noastra.