Centrala de la Cuciurgan reduce livrările de curent. Stare de alertă în sectorul energiei electrice 

Centrala electrica de la Cuciurgan

Liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a anunțat că, începând de luni, 24 octombrie, Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan va livra malului drept al Nistrului 27% în loc de 70%, volum contractat anterior de autoritățile de la Chișinău.

Potrivit presei din regiune, Krasnoselski a explicat că autoritățile transnistrene și-ar fi dorit să-și onoreze obligațiile contractuale, dar că „s-a ajuns la limită”, în situația în care au fost nevoite să reducă livrările de gaze către Centrala de la Cuciurgan, care produce curent pe bază de gaze.

De asemenea, Krasnoselski a spus că în noiembrie cantitatea de energie electrică pentru malul drept ar putea fi de cel mult 23%, dacă va fi menținut același volum de gaze pentru regiunea transnistreană.

Vicepremierului Andrei Spînu a declarat că o parte din deficitul creat va fi acoperit cu energie electrică importată din România. De asemenea, potrivit lui Spînu, Energocom finalizează procesul de înregistrare pe platforma OPCOM (operatorul de piață din România) și va putea cumpăra suplimentar, în orele de vârf, curent din România.

Întreprinderea de stat Moldelectrica a anunțat, vineri, 21 octombrie, stare de alertă pe piața energiei electrice, în condițiile unui deficit de energie în orele de vârf.

Premier Energy, unul dintre cei mai mari distribuitori de curent din țară, a declarat deja că ar putea limita consumul, deconectând „în evantai” unele categorii de consumatori, și a făcut apel la populație să facă economii de curent, mai ales între orele 06:00-10:00 şi 18:00-23:00.

Potrivit lui Andrei Spînu, vineri, sâmbătă și duminică, nu vor avea loc deconectări.

Republica Moldova este alimentată cu energie electrică în proporție de 70% de Centrala de la Cuciurgan, controlată de o companie rusă. Din 13 octombrie, celelalte 30% sunt furnizate de România, după ce Ucraina a stopat exporturile de curent, din cauza infrastructurii distruse de atacurile rusești.

### Vezi și... ### Deficit de energie electrică: unii consumatori ar putea fi deconectați