Centrala nucleară de la Zaporojie, controlată din martie de ruși, a fost deconectată de la rețeaua națională de alimentare cu curent electric a Ucrainei.
Compania ucraineană de stat Energoatom a anunțat pe Telegram că ultimele două reactoare ale centralei care mai erau în funcțiune la cea mai mare centrală atomică din Ucraina au fost deconectate de la curent, după ce mai multe linii care legau centrala de rețeaua de alimentare cu curent a Ucrainei au fost distruse de mai multe incendii.
„Ca rezultat, cele două unități de alimentare din centrală au fost deconectate de la rețea. În acest fel, [rușii] au cauzat completa deconectare a uzinei de la rețeaua de alimentare - prima deconectare din istoria uzinei”, se spune în declarația celor de la Energoatom, care adaugă că se fac eforturi pentru a restabili conexiunea.
Cinci informații despre centrala de la Zaporojie
- Zaporojie este cea mai mare dintre cele patru centrale nucleare ale Ucrainei. Împreună furnizează aproximativ jumătate din energia electrică a țării.
- Invazia rusă în Ucraina, pe 24 februarie, a provocat pentru prima dată un război într-o țară cu un program nuclear atât de extins și stabil (AIEA).
- Cele șase unități ale centralei de la Zaporojie au, în total, o capacitate netă de 5,7 gigawați (AIEA). Prima unitate a fost conectată la rețea în 1984, iar ultima în 1995.
- Centrala are o importanță strategică pentru Rusia, este amplasată la numai 200 km de Crimeea, anexată abuziv în 2014.
- Centrala a fost capturată de forțele ruse în martie 2022. Este însă operată de tehnicieni ucraineni.
Sursă: Reuters
Centrala e sub controlul rușilor din 4 martie, două săptămâni după începerea invaziei ruse în Ucraina pe 14 februarie, și e operată de ingineri și tehnicieni ucraineni, sub supravegherea armatei ruse.
Recent, în regiunea centralei s-au dat lupte între ucraineni și ocupanții ruși, Ucraina și Rusia acuzându-se în mai multe rânduri de bombardarea centralei.
Națiunile Unite s-au oferit să ajute la organizarea unei inspecții a experților de la Agenția internațională pentru energie atomică (AIEA), dar Moscova insistă ca inspectorii să călătorească la centrală tranzitând teritoriul rusesc și nu pe cel ucrainean.
Ceva mai devreme pe 25 august, șeful AIEA Rafael Grossi a spus că Moscova și Kievul au acceptat că e nevoie de o vizită AEIA acolo pentru a evalua situația de securitate.
### Vezi și... ### Rafael Grossi (AIEA): Kievul și Moscova sunt de acord că este necesară o inspecție la Zaporojie