Centrala nucleară de la Zaporojie, rebranșată la rețeaua națională de electricitate

Intrarea în centrala nucleară de la Zaporojie

Centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, ocupată în martie de ruși, a fost reconectată la rețeaua națională după ce una dintre cele patru linii electrice a fost reparată, a anunțat organismul de supraveghere atomică al ONU.

### Vezi și... ### Consiliul de conducere AIEA cere Rusiei să-și retragă trupele de la Zaporojie

„După reparație, linia de 750 de kilovolți furnizează acum celei mai mari centrale nucleare din Europa... energia electrică de care are nevoie pentru răcirea reactorului și alte funcții esențiale de siguranță", a declarat Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) la 17 septembrie.

Agenția atomică ucraineană, Energoatom, a declarat că un convoi de 25 de camioane a fost autorizat să treacă de punctele de control rusești la 16 septembrie pentru a aduce provizii esențiale pentru centrala închisă în urmă cu o săptămână pe fondul temerilor că luptele din apropiere ar putea duce la un dezastru radioactiv.

Centrala a fost ocupată de Rusia în martie, dar este încă operată de personalul ucrainean, în contextul luptelor grele dintre forțele ruse și ucrainene din regiune. În ultimele săptămâni, centrala a fost în mod repetat atacată, ceea ce a stârnit mari îngrijorări la AIEA. Moscova și Kievul s-au acuzat reciproc pentru aceste atacuri.

Live Briefing | Război în Ucraina

Briefing-ul Europei Libere prezintă și analizează ultimele evoluții ale invaziei rusești în Ucraina și ale ripostei date de ucraineni, dar și reacția internațională.