Centrele de tineret din R. Moldova pot solicita finanțare printr-un program de granturi de 4,5 milioane de lei

Membri ai organizațiilor de tineret din R. Moldova, în timpul unei prezentări la centrul „Artico” din Chișinău, martie 2024.

Membri ai organizațiilor de tineret din R. Moldova, în timpul unei prezentări la centrul „Artico” din Chișinău, martie 2024.

Ministerul Educației și Cercetării a lansat, pe 11 martie, un program de granturi de circa 4,5 milioane de lei la care pot aplica cele 73 de centre de tineret din R. Moldova. Banii vor fi investiți în infrastructură, dotări și servicii.

Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a spus că autoritățile își doresc să extindă acest program în raioane pentru a oferi tinerilor cât mai multe posibilități de dezvoltare, să contribuie la orientarea lor profesională și să-i ajute să capete deprinderi de viață.

„Prin acest program ne dorim să extindem rețeaua centrelor de tineret și să ne asigurăm că serviciile oferite tinerilor în afara școlii sunt relevante și le oferă posibilitatea să își petreacă timpul în mod calitativ”, a spus ministrul în cadrul conferinței de lansare.

Din cele 4,5 milioane de lei oferite de autorități, 3 milioane de lei sunt destinați pentru dezvoltarea resurselor umane și pentru programe de instruire ale lucrătorilor de tineret. Alte 500 mii de lei vor fi alocați pentru îmbunătățirea infrastructurii centrelor, încă 500 mii pentru înființarea de centre noi și aceeași sumă pentru extinderea programelor oferite tinerilor.

Programele oferite sunt gratuite și sunt destinate tinerilor cu vârsta cuprinsă între 14 și 35 de ani. Centrele de tineret existente pot aplica la aceste finanțări prin intermediul consiliilor raionale, care, la rândul lor, vor trebui să vină cu o contribuție financiară nespecificată, inclusiv pentru salarizarea angajaților.

Nona Mihalcean este directoarea Centrului de Tineret din Bălți, care funcționează deja de 20 de ani. Ea spune că, în toți acești ani, Centrul a reușit să ghideze sute de tineri și să îi implice în diverse proiecte de mentorat și orientare în carieră.

„Un centru de tineret este o comunitate, o oportunitate de socializare pentru tineri. Îi ajutăm să se adapteze la viața de zi cu zi. Organizăm școli de vară, unde își pot găsi un mentor care să îi ajute să se integreze mai ușor în societate”, a precizat Nona Mihalcean.

Printre partenerii programului se numără Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) care, de asemenea, va contribui cu circa 1,6 milioane de dolari până în 2026.

Anul trecut, peste 30 de mii de tineri din R. Moldova au beneficiat de serviciile centrelor de tineret din țară.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te