Cei 23 de angajați ai centrului unde erau îngrijiți copii cu boli incurabile sau în stadii terminale au mers în concediu forțat.
„Sunt specialiști de profil îngust și nu este atât de ușor să își găsească de lucru. Noi sperăm că ne vom redeschide, că vom găsi anumite pârghii. Banii pe care îi primim lunar de la CNAM ne permite doar să achităm serviciile comunale”, a declarat Europei Libere directoarea executivă a Fundației Hospice Angelus, Natalia Carafizi.
În aceeași situație sunt și angajații fundației din municipiul Chișinău, care pot cumula și alte joburi, spune Carafizi, întrucât fundația prestează servicii de îngrijiri paliative în număr mai mic.
La începutul anului, CNAM cerea ca fundația să îi întoarcă 6 milioane de lei pentru mii de vizite efectuate de specialiști la domiciliul pacienților incurabili. Argumentul adus de CNAM era că vizitele nu sunt efectuate de o echipă multidisciplinară, ci de o singură persoană (asistent medical sau medic).
„Sunt încălcate principiile de bază ale îngrijirii paliative, care prevăd implicarea echipei interdisciplinare, care include medic, asistent medical, asistent social și, la necesitate, psiholog, fizioterapeut, kinetoterapeut etc., pentru a satisface nevoile complexe ale pacientului și ale familiei”, explica atunci CNAM, într-un răspuns Europei Libere.
### Vezi și... ### Cine plătește pentru îngrijirea muribunzilor?De cealaltă parte, reprezentanții fundației spuneau că protocolul nu prevede în mod expres că toți acești specialiști să meargă în vizită la pacient în același timp.
În primăvara acestui an, fundația a contestat în instanță decizia CNAM de a nu-i achita integral plata lunară. Fundația a câștigat în prima instanță, iar CNAM a făcut recurs la Curtea de Apel.
„Pe 25 septembrie avem o altă ședință de judecată și sper ca după aceasta să luăm o altă decizie”, spune Natalia Carafizi.
Potrivit ei, fundația mai este datoare cu 2,5 milioane de lei CNAM, bani pe care compania îi va reține din plata lunară până la sfârșitul anului.
Din acest an, CNAM a propus fundației tarife diferențiate. Astfel, vizita echipei formate din patru membri este achitată cu 450 de lei, vizita medicului sau a asistentului medical - cu 405 lei și vizita asistentului social sau a psihologului - cu 290 de lei.
Centrul de îngrijiri paliative pediatrice Casa Angelus a fost deschis în vara anului 2017, în satul Isacova, raionul Orhei. Centrul oferă asistență medico-socială non-stop, pe o perioadă de cel puțin 14 zile, copiilor cu maladii incurabile progresive și avansate, cu posibilitatea reinternării. Casa Angelus are capacitatea să interneze până la 15 copii, împreună cu un aparținător.