Centrul Memorial: numărul prizonierilor politici din Rusia a crescut la cel puțin 410

Numărul prizonierilor politici din Rusia a crescut la cel puțin 410, de la 349 la începutul anului, a anunțat Centrul Memorial pentru Drepturile Omului din Moscova. Principalul grup rus pentru drepturile omului a declarat că lista sa este „doar o estimare minimă a numărului de deținuți politici” care se află în închisoare sau în arest la domiciliu. „În realitate, există, fără îndoială, un număr semnificativ mai mare de prizonieri politici și alte persoane închise din motive politice”, consideră centrul Memorial.

Dintre deținuții politici documentați, 329 de persoane au fost private de libertate pentru exercitarea dreptului la libertatea religioasă și 81 din alte motive politice. Cel mai proeminent nou deținut politic este politicianul de opoziție Aleksei Navalnîi, care a fost închis în ianuarie după ce s-a întors de la tratament din Germania, după ce a fost otrăvit cu un agent toxic în Siberia. Navalnîi și sprijinitorii lui susțin că tentativa de otrăvire a sa ar fi fost comandată chiar de președintele rus Vladimir Putin, o afirmație pe care Kremlinul a respins-o.

Memorial a spus că, pe lângă Navalîi, numeroși susținători ai săi sunt și prizonieri politici, precum și jurnaliști de la revista studențească Doxa care au relatat despre protestele împotriva condamnării la închisoare a liderului opoziției. Alții adăugați pe listă sunt activiști și potențiali candidați ai opoziției pentru alegerile parlamentare din septembrie.