Oleh Sinehubov, șeful administrației militare regionale, spune că rachetele au lovit un bloc de locuințe din centrul orașului. „A izbucnit un incendiu. Până în prezent, se cunosc trei victime: o femeie de 54 de ani și doi bărbați de 51 și 55 de ani”, afirmă oficialul. Femeia a fost spitalizată, grav rănită de șrapnele.
Între timp, Serhi Haidai, guvernatorul regiunii Luhansk din estul țării, a declarat că forțele ucrainene controlează în continuare localitatea Bilohorivka, adăugând că situația de acolo la 5 februarie era tensionată, dar sub control.
„În Federația Rusă se răspândesc informații despre presupusa capturare a Bilohorivka și despre alungarea oamenilor noștri de acolo”, a declarat Haidai pentru postul național de televiziune.
Unii oficiali instalați la Moscova și bloggeri militari pro-ruși au afirmat recent că Rusia a făcut progrese în direcția Bilohorivka, ultima parte din Luhansk deținută de forțele ucrainene.
„Federația Rusă își concentrează eforturile pentru a desfășura acțiuni ofensive în direcțiile Kupiansk, Liman, Bahmut, Avdiivka și Novopavlivka", informează Statul Major General militar al Ucrainei în buletinul său informativ din 5 februarie.
Your browser doesn’t support HTML5
În Rusia, șeful miliției private Wagner a declarat la 5 februarie că lupte aprige continuă în părțile de nord ale orașului ucrainean Bakhmut, care a fost în atenția forțelor rusești timp de câteva săptămâni.
Evgheni Prigojin, fondatorul și patronul Grupului Wagner, a declarat că soldații săi „luptă pentru fiecare stradă, fiecare casă, fiecare scară de bloc” împotriva forțelor ucrainene care nu se retrag.
Forțele rusești încearcă de săptămâni întregi să încercuiască și să captureze Bahmut, un oraș din estul regiunii Donbas, și par să facă progrese lente, anevoioase și costisitoare.
O abordare care previne escaladarea războiului
În Germania, cancelarul Olaf Scholz a respins din nou îngrijorările potrivit cărora decizia recentă a Berlinului de a furniza Ucrainei tancurile Leopard ar putea face din Germania o parte activă în conflictul cu Rusia.
„Am cântărit cu atenție fiecare transport de arme către Ucraina, le-am coordonat îndeaproape cu aliații noștri, în primul rând cu Statele Unite", a declarat Scholz pentru publicația germană Bild am Sonntag ediția din 5 februarie.
„Această abordare comună previne o escaladare a războiului”, a spus cancelarul german, care s-a confruntat cu numeroase critici în legătură cu reticența sa inițială de a trimite tancuri Leopard.
Your browser doesn’t support HTML5
Scholtz a mai spus că, în conversațiile telefonice pe care le-a avut cu președintele rus Vladimir Putin, acesta „nu a făcut nicio amenințare împotriva mea sau a Germaniei”.
Fostul premier britanic Boris Johnson a declarat la începutul acestei săptămâni că Putin l-a amenințat cu un atac cu rachete care „ar dura doar un minut”. Kremlinul spune că Johnson minte.
Scholz a declarat că, din conversațiile pe care le-a avut cu Putin, a reieșit clar că au opinii foarte diferite cu privire la războiul din Ucraina. „I-am spus foarte clar lui Putin că Rusia este singura responsabilă pentru acest război”, a spus Scholz.
Între timp, un fost prim-ministru israelian care a servit pentru scurt timp ca mediator la începutul războiului dintre Rusia și Ucraina spune că a obținut promisiunea președintelui rus de a nu-l ucide pe omologul său ucrainean.
Fostul prim-ministru Naftali Bennett a devenit pe neașteptate un intermediar în primele săptămâni ale războiului, fiind unul dintre puținii lideri occidentali care s-au întâlnit cu Putin în timpul războiului, într-o călătorie rapidă la Moscova în martie 2022.
### Vezi și... ### Starea de spirit în Germania, după decizia guvernului de a furniza tancuri Leopard-2 în Ucraina