Ministrul Popșoi a explicat că instituția își va sista activitatea abia după denunțarea unui acord moldo-rus, semnat în 1998 și ratificat trei ani mai târziu – procedură care va dura „câteva luni” pentru că autoritățile moldovene vor respecta „toate etapele legale” ale dreptului internațional.
„Durata denunțării depinde de viteza cu care va fi depus proiectul la Guvern, apoi Parlament, apoi urmează notificarea părții ruse. E vorba de câteva luni”, a spus ministrul răspunzând la întrebarea Europei Libere după ședința de Guvern din 19 februarie.
Your browser doesn’t support HTML5
Ministrul Popșoi despre închiderea Centrului Cultural rus din Chișinău
Pe 13 februarie, Ministerul moldovean de Externe a anunțat că va iniția măsurile pentru sistarea activității Centrului Cultural Rus din Chișinău, cunoscut drept „Casa rusă”, ca răspuns la explozia a două drone rusești pe teritoriul R. Moldova.
Potrivit lui Popșoi, procedura de denunțare va începe „în cel mai scurt timp” prin elaborarea de către Ministerul Culturii (care este responsabil de acest acord) a unui proiect de denunțare, care va fi prezentat Guvernului.
Dacă cabinetul de miniștri va da aviz pozitiv proiectului, atunci acesta va ajunge la deputați, care trebuie să-l aprobe în două lecturi. Abia după aceasta, Ministerul Afacerilor Externe va putea notifica partea rusă privind denunțarea acordului.
Moscova a transmis pe 18 februarie, prin purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, că autoritățile ruse încă „nu au primit notificare privind denunțarea acordului” din partea Chișinăului, iar centrul ar urma să activeze până „la mijlocul anului 2026”. Zaharova a criticat inițiativa Chișinăului, spunând că închiderea centrului este „manifestare a cursului antirusesc” al autorităților moldovene.
- Te-ar putea interesa și: Rusia neagă că dronele căzute în Găgăuzia erau ale sale. Chișinăul vrea închiderea Centrului Cultural Rus
La rândul său, Popșoi a catalogat criticile ruse drept „propagandistice” și a subliniat că autoritățile moldovene „nu au nimic împotriva limbii și culturii ruse”, iar închiderea centrului este legată de activitatea „subversivă” a acestuia, împotriva suveranității R. Moldova.
Acordul din 1998 nu are un termen limită și se prelungește automat la fiecare cinci ani. Următoarea prelungire ar trebui să aibă loc la mijlocul anului 2026.
Potrivit prevederilor documentului, dacă Chișinăul nu mai vrea prelungirea acordului, atunci acesta este obligat să notifice Moscova cu cel puțin jumătate de an înaintea prelungirii automate.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te